„В здравеопазването трябва да има разстрели като в Северна Корея“

OFFNews Последна промяна на 13 май 2015 в 21:58 7397 8

Краткото ми министерстване ме радикализира много и съм за тоталитарно управление в министерството, за да е ясно кой носи отговорност в здравната система. Това заяви пред БНТ здравният министър от служебното правителство на Георги Близнашки – Мирослав Ненков.

Аз съм твърдо за тоталитаризъм в здравните среди. Трябва да стане като в Северна Корея, макар че разстрелът на един човек няма да реши проблемите в здравеопазването. Трябват повечко, каза Ненков в характерния за него шеговит тон.

Петър Москов е малко остър в изказванията си, но на мен това в личностен план ми харесва, допълни Ненков.

По думите му фармацевтичният бизнес в България няма да се промени никога. Бях запознат с този бизнес още преди да стана министър, но след това разбрах за една порочна практика, която няма да се промени. Има хора, които срещу някой лев са готови да вършат работата на други хора, коментира той, без да посочи конкретни имена.

Бившият здравен министър обясни, че по-скоро няма съмишленици. Той обясни, че в рамките на трите месеца, в които беше министър, срещу него се е изляла страшна помия, макар че не е успял да направи нищо значително.

Днес една колежка ме бъзикаше, че сигурно аз съм първия случай на бивш министър, който има кредити, каза Ненков.

По повод подготвяните от Москов здравни реформи Ненков подчерта, че не е съвсем съгласен с тях, но въпреки това е по-добре да се правят някакви промени, които могат и да не доведат до добър резултат, отколкото нищо да не се променя в системата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.05 2015 в 09:04

Фармацевтичните компании са едната страна страна. А корупцията сред лекарите? Д-р Емануил Найденов го каза ясно. Постовете в здравеопазването се заемат по партийна, роднинска или полова линия. На някой стиска ли му да разбие обръчите от влияния - професофи до памперс, рапределяне на клинични проучвания с/у комисионна и/или минет, назначаване на децата на разменен принцип с/у скоромни услуги между болниците, партийни квоти за директори!!!

14.05 2015 в 17:28

Да не ви се налага да опирате до английското здравеопазване - това е твърдение на сестра ми - лекар в Англия.

14.05 2015 в 11:06

Хехехе, вчера гледах интервюто на тоя пич и направо ми оправи настроението. Митко Цонев направо си глътна цайсите като спомена разстрела в СК като нещо което може да свърши работа и у нас. Между другото не само в здравеопазването трябва повече тоталитаризъм навсякъде трябва.

14.05 2015 в 08:24

Мария, това се прави поради простата причина, че само така медикаментът се поема от общите разходи за пътеката. Редица амбулаторни дейности се извършват с излишна хоспитализация... Проблемът е в цялата система

14.05 2015 в 07:54

ТОЛКОВА ДОКТОРИ СА В ПОЛИТИКАТА, А НИЩО НЕ НАПРАВИХА ДА СЕ НОРМАЛИЗИРАТ ОТНОШЕНИЯТА ПАЦИЕТ- ЛЕКАР ! ЮРНАЛИ СА СЕ ДА ИЗТОЧВАТ ЗДРАВНАТА КАСА! ЩЕ ВИ РАЗКАЖА ЕДИН САМО СЛУЧАЙ: на болна с диабетна невропатия на всеки 6 месеца трябва да се влива тиогама. За целта няма пътека навсякъде във всички болнични заведения. И за да вземат тия болни си измислят други пътеки, например радикулит....и почват да правят скенери без нужда и други.И не само, а хоспитализират насила болните, без да има нужда, защото вливането на системата трае половин час. Те знаят негласно, че хоспитализацията е само наужким, но така им изнася, за това касата им плаща. А е нужно само приходящо, без хоспитализация да им направят процедурата и болните да си отидат в къщи. Да се хоспитализира само, който е от друго населено място....от село например. Много комично е когато правят проверки от касата, задържат насила болните седящи по столове, защото няма място за всички. И сестрите крещят на болните, на запад тия не биха ги търпели нито час на работа ! Докторите знаят всичко това, ноо нищо не правят като дерутати и министри....що за хора са, що за лекари са ?!???

13.05 2015 в 22:37

Здравеопазването трябва да се върне към социализъма.
Щом Англия има 70 години социалистическо здравеопазване, и ние може да имаме такова.

13.05 2015 в 22:32

и после да минем през тъпите коментиращи

13.05 2015 в 22:08

съгласен съм, предлагам да почнем от всички здравни министри на демокрацията, по обратен ред на служенето. изпълнението - в рамките на един ден.