Вода с лимон: обостря гастрита, но пази от камъни в бъбреците

След консумация на напитката, изплаквайте устната кухина с вода, съветват диетолози

OFFNews 21 ноември 2022 в 12:52 4165 0

вода с лимон

Снимка Pixabay

Напитката е чудесен антиоксидант, припомнят диетолози

Водата с лимон обостря гастрита, но предпазва от образуване на камъни в бъбреците, твърдят специалисти по хранене и диететика в интервю пред сп. „Life”.

Според експертите водата с лимон стимулира лигавицата. "И ако човек има хиперкиселинен гастрит, пептична язва срещу повишена киселинност, може да провокирате обостряне на тези заболявания", предупреждават те, цитирани от БГНЕС.

Диетолозите напомнят, че пиенето на вода с лимон може да предизвика алергии и да увреди зъбния емайл. За да се предпазят зъбите от киселинната среда на напитката, е препоръчително да се изплакне устата с чиста вода след пиене.

Те опровергават и популярното мнение, че пиенето лимонова вода може да предизвика камъни в бъбреците. Напротив, според изследвания напитката намалява риска от образуване на камъни, като намалява нивата на оксалатите и подобрява калциевия метаболизъм.

"Ако добавите 50 грама лимонов сок към чаша вода, т.е. изстискате около две супени лъжици, тази доза съдържа 20 процента от дневната норма витамин С и малка доза витамин В, калий, фолиева киселина. Това я прави отличен антиоксидант", гласи съвет в сп. сп. „Life”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика