40 е новото 30, ако се грижиш за кожата си

OFFNews Последна промяна на 17 януари 2020 в 15:41 3883 0

Снимка Pixabay

От какви грижи се нуждае кожата на жената след 40 – няколко препоръки от специалисти, цитирани от списанието Women’s Health.

Почистване

За жените след 40 е полезно да правят редовни, макар и не твърде чести, почистващи процедури. Това подпомага отделянето на мъртвите вроговени частици, освежава тена на лицето, предотвратява появата на бръчки. Необходимо е да се подбере подходящ за типа кожа скраб или друго средство за пилинг и да се използва веднъж седмично според чувствителността на кожата.

Овлажняване

Задължително е в грижата за кожата след 40. Хидратиращият серум й осигурява повече влага и е по-ефективен от обикновения крем. Дерматолозите препоръчват серум с концентрирана хиалуронова киселина.

Антиейдж кремове (против бръчки)

В кремовете за лице в тази възраст е добре да има колаген, хиалуронова киселина, витамини А и Е, силикон, масло от карите, магнезий. Когато четете състава на кремовете, обърнете внимание къде са позиционирани въпросните съставки, ако са в края на изброените, вероятно са в твърде малко количество.

Вода за миене

По възможност не мийте лицето си с нищо друго, освен с вода. След това е достатъчно само да овлажните кожата с тоник. Все пак за предпочитане е да не се използва вода от чешмата, а преварена.

Слънцезащита

След 40 рискът от хиперпигментация нараства многократно. Колкото по-възрастни ставаме, толкова по-зле кожата възприема активното слънце. Винаги използвайте слънцезащитни кремове преди да излезете навън, дори в мрачните дни през зимата.

Грижа за шията и деколтето

Това са зони, които издават възрастта, затова трябва да полагате специални грижи за тях. Кремовете с антиейдж компоненти, които са полезни за кожата на лицето, са подходящи и шията и деколтето. Осигуряват гладкост на тези зони, което визуално подмладява.

Упражнения

Физическите упражнения и специалната гимнастика за лице са препоръчителни за жените след 40, които искат да изглеждат младолики. Тези упражнения стимулират кръвообращението, което придава свежест на кожата и подобрява тена й.

Ръцете

Грижите за кожата на ръцете трябва да бъдат все по-интензивни, тъй като тя е много тънка, няма подкожна мастна тъкан и затова по-бързо старее. Водата, сапунът, почистващите средства и факторите на околната среда силно увреждат кожата на ръцете, а непрекъснатото движение на ставите с времето отпуска тъканите. Кожата на ръцете трябва да се защити от загубата на еластичност и от пигментацията. Специалистите препоръчват нощем крем за ръце, а през деня да се използва средство с UV защита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови