Сърбия е волейболният крал на Европа

OFFNews 29 септември 2019 в 23:10 1587 0

Волейболистите на Сърбия триумфираха за трети път в своята история с европейската титла, след като надиграха Словения във финала в Париж с 3:1 гейма (-19, 16, 18, 20).

Любопитното е, че европейската титла при дамите също отиде у западните ни съседи, които без преувеличение може да бъдат наречени волейболният крал на Европа.

Първият гейм отиде на сметката на словенците, които започнаха много вдъхновено и записаха пет блокади срещу една за съперника, а това се оказа ключово по пътя към успеха в откриващата част.

След това обаче възпитаниците на селекционера Слободан Ковач се окопитиха и не оставиха шансове на сърцатите играчи на Алберто Джулиани, които и се поумориха, печелейки последователно на 16, 18 и 20 точки.

За победителите най-резултатен беше диагоналът Александър Атанасиевич с 22 точки (17 от атака, 4 от блокада и 1 от сервис), а с 20 за успеха допринесе Уруш Ковачевич. За словенците Клемен Чебул се отчете с 15, а Ален Пайенк добави 12, но те се оказаха крайно недостатъчни за нещо повече от почетна загуба.

Сърбия стана европейски шампион за трети път в своята история – 2001 (под името Югославия) и 2011 година, като побеждава на два пъти в спора за титлата Италия. Словения отново не успя да се качи на европейския връх, след като през 2015 отборът отстъпи във финала на Франция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови