Забраняват на Петър Стойчев да плува край Антарктида

OFFNews Последна промяна на 21 ноември 2018 в 09:47 2592 0

Наличието на много лед във водата пречи на големия български плувец Петър Стойчев и още 14 смелчаци от 9 страни да се впуснат в историческото първо плуване край Антарктида.

Капитанът на кораба, офицерът по сигурността и началникът на експедицията забраняват на плувците да влязат в така наречената ледена супа, информира "24 часа". Самите плувци са изразили готовност да се впуснат в екстремното плуване, но засега отговорните фактори определят риска като огромен и не искат да ги пуснат във водата.

Има още 4 дни, през които Петър Стойчев и останалите плувци се надяват състезанието, заради което са стигнали до “края на света”, да се състои. Те трябва да плуват в класическата дистанция от 1000 метра, но сред айсберги. Температурата на солената океанска вода с плуващ лед в нея е минус 1 градус. Температурата на въздуха е минус 3, но духа много силен вятър.

Антарктида е единственият континент, на който носителят на рекордните 11 купи в плувния маратон Петър Стойчев не се е състезавал. “Искам да завърша мечтата си”, заяви Стойчев пред изданието.

Ако му разрешат да плува в ледената супа, той ще стане сред малцината в света, покорили всички континенти. А само 4 месеца след предизвикателството на Южния полюс Стойчев ще се състезава и на Северния полюс, където през март в мразовитите води край Мурманск ще се проведе третото световно първенство по плуване в ледени води.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови