Цанко Цанков успя да преплува Бургаския залив

OFFNEWS 18 юли 2019 в 08:50 6600 0

Бургаският плувец Цанко Цанков се превърна в първия човек, който преплува Бургаския залив от нос Емине до Маслен нос – разстояние над 44 км. Бурното море и вълненията вчера не успяха да сломят духа на бургазлията и той постигна целта си, след прекарани над 14 часа сред вълните.

Той доплува до плаж „Перла“ край Приморско след залез слънце на 17 юли, където го чакаше цяла делегация от приятели, треньори и представители на общините Бургас, Приморско и националните медии.

До момента няма друг плувец, който да е преплувал това разстояние, което прави постижението му историческо.

За безопасността на плувеца по време на плуването се грижиха служители на Морска администрация, Гранична полиция и Военноморска база - Бургас. По време на плуването Цанко Цанков бе съпровождан от катера "Надежда" заедно с още един плавателен съд.

Постижението на Цанков е най-дългото преплувано разстояние в акваторията на Черно море. Досега са изминавани най-много 30 километра близо до руското крайбрежие. Цанков е многократен национален шампион и рекордьор, двукратен сребърен медалист от световно първенство по плуване за ветерани, сертифициран майстор на спорта в много дисциплини (100, 200 и 400 метра съчетано плуване, както и 400 метра свободен стил).

Нарежда се под номер 3 във вечната българска ранглиста на 100 м. съчетано плуване, като пред него са само националният рекордьор Михаил Александров и Антъни Иванов.

“Историческо преплуване на Бургаския залив за 14 часа, 24 минути и 34 секунди! Героят на деня е Цанко Цанков. Силна умора и удовлетворение от дългия и труден маратон бележат края на почти 45-километровото плуване. Това е най-дългото плуване в историята на плувните спортове в България. Това не е просто спортна победа, а урок за силата на духа и вдъхновението да осъществиш мечтата си. Респект!", написа кметът на Бургас Димитър Николов в профила си в социалните мрежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови