За пореден път Мексико връща български туристи

OFFNews 29 април 2023 в 15:33 3761 0

Канкун

Снимка Wikimedia

Канкун

Пореден случай на върнати български туристи от границата с Мексико.

Това написа във Фейсбук служебният министър на туризма Илин Димитров, след като е получил сигнал от Сдружението на туроператорите и туристическите агенции "Обединение бъдеще за туризма". 

Димитров е подписал писмо до посланика на Мексико в Румъния, тъй като страната няма мисия в България и предстои да се направи среща по темата. 

"Този въпрос трябва да се реши", пише още служебният министър. 

В края на януари стана ясно, че общо 27 български туристи са били върнати от Мексико за четири месеца, а някои дори са държани в килия. 

"Властите в Мексико са депортирали избирателно пътуващите от шест туристически агенции от октомври 2022 г.", алармира тогава "Обединение Бъдеще за туризма". Министерствата на туризма и на външните работи, посолството ни в Мексико и почетния консул на Мексико у нас бяха сигнализирани, но проблемът все още не е решен. 

След като при един от случаите туристи са били задържани четири дни през декември, туроператорът изпратил писмо до Министерство на външните работи и получил отговор, според който причината за депортирането им е липсата на предплатени ваучери за почивка, което не отговаряло на действителността.

"Като причина за отказ за влизане в Мексико властите посочват несъответствие в представената от лицата информация при проведено събеседване с тях, и по-специално - липса на предплатена хотелска резервация, което е прието като невъзможност за доказване на адрес на пребиваване в Мексико. (…) В резултат на проведени срещи от страна на представител на Посолството на България в Мексико със служители на Националния миграционен институт, са били предоставени сходни на посочените в горното писмо причини за недопускането на българските граждани. Изискани са копия на издадените решения за отказ на достъп до територията на Мексико на българските граждани, като при получаването им, ще бъдат предоставени. Посолството на България в Мексико продължава да поддържа връзка с мексиканските власти, с оглед изясняване на ситуацията" - се казва в писмото на външното ни министерство до туроператора, изпратено през декември 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!