Турция ще допуска българи с ваксина, тест за антитела или 20 лева за PCR на границата

OFFNews Последна промяна на 31 май 2021 в 14:20 3088 0

Турската страна ще улесни от юни влизането на пътуващите и туристите от България, съобщи новият генерален консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, цитиран от БНР.

Със съдействието на Търговско-промишлената палата в Одрин на границата ще работи лаборатория за изследване с PCR тестове на цената от 110 турски лири, или 20 лева. Документът с резултата ще излиза за 30 минути. Това се прави с цел улесняване на преминаващите през ГКПП "Капитан Андреево" - "Капъкуле".

Турция и България вече дават възможност и за пътувания със сертификати за поставени две дози на ваксините срещу Covid-19. Приемат се документи за вече одобрените ваксини у нас „Пфайзер“, „Астра Зенека“, „Модерна“ и „Янсен“. „Турция също така ще приема туристи и с медицински документ, доказващ наличието на антитела, след преболедуване или ваксина“, съобщи консулът. Той поясни, че всеки може да пътува до Турция и с отрицателен PCR тест, валиден за 72 часа от датата на издаване у нас.

„В момента пандемията и в двете държави отшумява, очакваме туристите да започнат да се връщат в Турция“, подчерта новият генерален консул. Той също така смята, че се очаква и засилен поток от турски туристи в България, защото ще има по-висок процент на ваксинирани и в двете държави. Корхан Кюнгерю заяви, че Турция ще продължи да отстоява ангажиментите, които е поела към ЕС и България, що касае мигрантския натиск, допълва БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови