София е столицата с най-евтини нощувки в Европа

Симона Костадинова 22 април 2015 в 17:18 8122 3

Средната цена на хотелските нощувки в София е най-ниска сред столиците в Европа. Тя е била 57 евро през 2014 г.

Това стана ясно от долада на консултантската компания в сферата на хотелиерството и туризма Kohl & Partner, който беше представен днес на пресконференция в София.

Най-скъпи са нощувките във Виена - средно по 130 евро на ден. На второ място се нарежда Прага - със 102 евро, следвана от Истанбул - с 94 евро, и Будапеща - с 76 евро за вечер.

Атина (72 евро), Рига (72 евро), Букурещ (67 евро) и Варшава (60 евро) също се нареждат преди българската столица.

Броят на леглата в София продължава да се увеличава, заради което средната цена на нощувка намалява през годините, вместо да се вдига. Това е много тревожна тенденция, коментира Андре Гриби от консултантската фирма.

"75% от нощувките в София през миналата година са били в 4 и 5-звездни хотели, това е така заради ниските цени", обясни Гриби.

Той обясни още, че престоят в столицата също е доста кратък - средната продължителност е 1.7-1.8 дни, което показва, че градът се използва за бизнес срещи.

Освен това в столичните хотели има много малко посетители по време на празници и през уикендите.

"Гостите в хотелите са основно през делничните дни, което потвърждава доминиращата роля на бизнес пътуванията", обясни още Гриби.

От Kohl & Partner смятат, че в София трябва да се работи по изграждането на международен бизнес туризъм и да се създаде международен център за събития, срещи и конференции.

Експертите подчертаха, че един от основните проблеми на София е, че в международен план малко се знае за града. Когато хората чуели "София", в главата им имало бяло петно.

От Kohl & Partner са категорични, че градът няма нужда от нови хотели, а от промотирането като дестинация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!