Слънцето грее за всички в Япония (снимки)

Екатерина Титова Последна промяна на 09 юни 2019 в 14:30 5816 0

Туристите, избрали да посетят Япония имат възможността да надникнат в бъдещето, посещавайки футуристичната столица Токио, но за да се потопят и усетят японската история, традиции и култура е необходимо да обиколят историческите стари столици – Киото и Нара, както и някои други интересни локации.

След като сте отделили необходимото време да разгледате най-многолюдния мегаполис в света – Токио, можете да се отправите със скорострелните японски влакове, развиващи до 300 км/час към Хаконе или както би се асоциирал у нас – Велинград за България. Разположен е в непосредствена близост до един от най-популярните природни обекти в пределите на държавата - планината Фуджи, районът е богат на извори с минерална гореща вода. Повечето хотели предлагат традиционно спа, което е разделено на две отделни части – за жени и за мъже и значително се отличава спрямо нашите разбирания.

Освен за релакс, местността е много приятна за разходки. От нея може да се хване въжен лифт, от който се разкриват прекрасни гледки към долината Овакудани, която е активна вулканична зона. Една от местните легенди гласи, че изяждането на едно вулканично черно яйце може да удължи живота с 5 до 7 години. Това са яйца, които са сварени във врящите вулканични басейни и могат да бъдат закупени там.

От най-високата точка имате възможност да се насладите на прекрасната гледка към Фуджи, която почти през цялата година е със снежна шапка и единственото време подходящо за изкачването й е през юли и август. Всъщност планината е спящ вулкан и има няколко превода на името й – самурай, земя на предците и богиня на огъня. Финалната точка на лифта е езерото Аши, чието име означава „езеро от тръстика“ и от където също се очертава хубава гледка към величествения планински масив. От там имате възможност да плавате с пиратски кораб, както и да се разходите около самото езеро, което предлага отново различни точки с изглед към планината, както и поставени във водата червени порти, които са част от символите на Япония.

Следващата локация, която със сигурност ще ви потопи в японската история е старата столица – Киото. Днес градът носи гордо славата си на културна столица на страната и е място за среща на модерното и традиционното, предлагащ разнообразие от гледки редуващи стар и нов свят. Освен многобройните паркове и храмове, които ще имате възможност да разгледате, ще можете да се насладите на красивата феерия от цветове на кимоната, които носят местните докато се разхождат за посрещането на пролетта или празника Сакура. Запазвайки своята културна история японците могат да бъдат видени често със своите традиционни одежди за различни празници или когато излизат на разходка, а също така завършващите абитуриентки са облечени с класически елегантни кимона, както и понякога самите младоженци.

Сред големите забележителности в града са червените порти на храма Фушими Инари (Fushimi Inari Taisha Shrine Senbontorii) или както ги наричат torii – традиционни врати на храмове, които водят до различни постройки в комплекса. Количеството им е наистина голямо – няколко стотин, така че се подгответе да се разхождате по тази пътека повече от два часа. Всяка една врата е с различна големина, чийто размер се определя според дарението, което е направено, а върху всяка една от тях е изписано името на самия дарител на храма. Градът е очарователен и с приказната си природа и величествената бамбукова гора Сагано (Sagano). Японската любов към бамбука е част от историята на страната, а внушаващата гледка, която тези дървета създават, превръща мястото в магическо. Разходка из парка на Императорския дворец ще ви предостави още красиви гледки на вишневи цъфтежи, както и възможността при късмет да видите императорското семейство. Част от японската култура включва и гейшите (в превод от японски „хора на изкуствата“), които и днес могат да бъдат видени в старинния квартал „Гийон“, където продължават да се обучават и живеят. Прекрасен завършек на деня е красивото залязващо слънце наблюдавано от храма Киомизу, а след него е идеалното време за вечеря в едно от многобройните ресторантчета разположени около канала на рекичката Такасе, покрай която разхождайки се през пролетта можете да усетите вибрациите на този прекрасен сезон с многобройните китни вишневи цъфтежи.

Историческо съкровище в „страната на изгряващото слънце“ е най-старата столица в Япония – Нара. Тя предлага прекрасна възможност да прекарате един релаксиращ ден в компанията на няколко стотин свободно разхождащи се сърнички и елени. Нара парк е разположен в центъра на града и свързва осем храма. Из неговите поляни свободно се разхождат тези дружелюбни животни, днес наброяващи около 1200, които в Шинтоизма са смятани за пратеници на боговете и бързо са се превърнали в символ на града. Продават се специални оризови бисквитки, с които много бързо ще се сприятелите с тях. Един от храмовете, които си заслужава да бъде посетен е Тодайджи (Todaiji), който е един от най-значимите със своята внушителна дървена архитектура, а в него се намира най-голямата статуя на Буда в страната.

Третият по големина град – Осака е търговската столица на държавата с добре развитата си индустрия и възлово пристанище. Чрез него страната за първи път се отваря и докосва до света и затова много често мястото е наричано „Портата на Япония“. Градът много наподобява като излъчване със своите многобройни небостъргачи Токио, но разбира се има исторически паметници, като например замъкът Осака изграден в типичен архитектурен стил, чийто крепостни стени са заобиколени с ров вода. Сред емблематичните бизнес сгради е Умеда, която освен със своята внушителна височина от 173 метра се отличава с 360 градусовата гледка към града с възможност да бъде наблюдавана дори и от самите ескалатори разположени във въздуха.

Първенецът извисяващ се най-високо за цяла Япония се намира именно в Осака – небостъргачът Абено Харукас (Abeno Harukas) със своите 300 метра, а гледката от него е наистина спираща дъха. И след като се насити окото, настава време е да се задоволят и други сетива като например вкусовите. Една от местните поговорки гласи, че токиецът ще даде последните си пари за обувки, киотецът – за дрехи, а осакчанинът – по ресторанти, така че ако и вие сте почитатели на кулинарията и пъстрия живот вашето място е развлекателния район Дотонбори (Dotonbori), който е известен с огромните си светещи реклами, многобройните ресторанти и театри или просто най-вкусната улица в града.

Пъстрите и динамични градове подобно на огледало на местните нрави и възприятия разкриват множеството различни лица на японците, както и тяхната култура, която успява да докосне всяко едно сърце.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X