Сянката на морето – от 36 стотинки до 15 лева

OFFNews - Бургас 30 май 2017 в 15:34 10304 2

Северният плаж в "Слънчев бряг"

От 36 ст. до 15 лв. ще струват чадърите и шезлонгите по южното Черноморие за този сезон. Новите наематели и концесионери предлагат доста широк ценови диапазон, а по-общ поглед показва, че на много места таксата за плажни принадлежности е завишена.

Най-евтината сянка вече бе проморирана от министъра на туризма Николина Ангелкова. На плаж „Нестинарка“ в Общна Царево плажните принадлежности ще са най-евтините в област Бургас - по 36 стотинки. На „Къмпинг Оазис“ това лято цените за чадър и шезлонг са по 6 лв., като миналата година са били по 10 лв.

Отново в Община Царево са и едни от рекордьорите по високи цени. Новият наемател на „Малък плаж Лозенец“ – по 15 лв. за всеки един. На къмпинг „Делфин“ и на плажа „Царево – Василико“ същото удоволствие ще струва по 10 лв. 8 лв. ще е чадърът, а 9 – шезлонгът, ако се печете на "Къмпинг Юг". По 6 лв. са на плаж „Мечата дупка 2“.

На север: 6 лв. е сянката на „Обзор – Мотела“, 5 – на „Несебър – Стар град“, 8 – на плажа на къмпинг „Веселие“.

10 лв. ще е сянката на плаж „Росенец – Север“, който ще се стопанисва от фирма, свързвана с Ахмед Доган – „Хермес Солар“. За сравнение, цените през миналата година, когато стопанинът бе друг, бяха по 5 лв., извън ВИП зоната. Първоначално спечелилата този търг фирма се отказа, а нейното предложение бе за цени по 7 лв.

Един от малкото плажове, които запазват цените си, въпреки смяната на наемателя, е този в бургаския квартал „Крайморие“ – по 4 лв. Новият стопанин изгради и безплатни тоалетни и съблекални, които, въпреки изискванията, се срещат на много малко ивици.

И докато през миналите години плажните принадлежности на централния плаж в Бургас бяха безплатни, защото ивицата се стопанисваше от общината, през тази ще струва 5 лв. чадърът и 7 – шезлонгът. Едва снощи стана ясно и кой ще е наемател на една от големите и посещавани ивици – Северният плаж на Бургас. Софийската фирма „Съмър инвест“ е спечелила процедурата. Максималната цена, на която ще се предлагат плажните принадлежности на ивицата е по 7 лв. за чадър и шезлонг. За сравнение, до миналата година, тя бе 4 лв. Фирмата е софийска, учредена е едва през ноември, миналата година, с 10 лв. капитал. Нейният управител, Стоян Трендафилов, трябва да заплати 720 000 лв. такса на държавата в 14 – дневен срок. В противен случай, за победител в търга се обявява следващият класиран участник. Сезонът на Северния плаж е под въпрос, след като така и не бе избрана фирма – концесионер на ивицата, затова се наложи спешно да се пуска процедура за наем. Част от заведенията на плажа все още не са отворили, защото, към момента, те се водят незаконни и трябва да подпишат, евентуално, договори с новия наемател.

Намаление има на един от проблемните, до миналата година, плажове – Северният в Слънчев бряг. Чадърите и шезлонгите ще са по 8 лв., с 2 лв. – по-евтини. Новият наемател разчисти голяма част от заведенията по плажа, които бяха незаконни и е гарантирал, че свободната зона за плажуващи ще е над 50%. Сезонът на плажа ще бъде открит на 1 юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

30.05 2017 в 16:00

Заделил съм от банички едни 2,78лв. За колко дни ше ми стигнат да се излежавам на сянка и къде? Иначе ше се храним със слънце и ше пием топла подсолена вода против уроки и бръчки.
:)