При екскурзия на малки деца - възрастен придружител на всеки 5 хлапета

OFFNews 15 август 2016 в 15:50 31173 0

Снимка БГНЕС

При туристически пътувания на деца от детски градини и на предучилищна възраст трябва да има възрастен придружител на всеки 5 до 7 деца. Това е записано в проекта на наредба за детските и ученическите туристически пътувания, съобщи Министерството на туризма.

Текстовете на нормативния акт са качени за обществено обсъждане, а целта му е детските екскурзии да се организират професионално и да няма неприятни изненади за учениците. Наредбата е разработена съвместно между Министерството на туризма и Министерството на образованието и науката.

При учениците от 1-и до 12-и клас трябва да има възрастен придружител на всеки 10-15 деца. 

Предвидено е още организираните в системата на предучилищното и училищното образование туристически пътувания да се провеждат само при сключен договор между туроператор и директор на детска градина, училище или център за подкрепа за личностно развитие.

Настаняването на децата и учениците ще се извършва само в категоризирани обекти, а изхранването им само в обекти, регистрирани по реда на Закона за храните. За да бъде гарантирано качеството и произхода на храната при подобни пътувания, ще бъде уведомявана Българската агенция по безопасност на храните за организацията на храненето на децата и учениците.

Запазва се изискването организираните детски пътувания с автобусен транспорт, да се извършват в светлата част на денонощието.

Наредбата предвижда провеждането на детски лагери в страната да се извършва в туристически обекти, разположени в ограден терен, с минимум два входа, с денонощна охрана и пропускателен режим, осигурено видеонаблюдение, ресторант и други задължителни характеристики. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови