Ексклузивно Иван Калчев - Глиги: Връщам се, за да участвам в същата война, но с други средства

Повече от половината туристи у нас това лято са от България

Войната в Украйна и ръстът на случаите на COVID-19 оказват негативен ефект върху сектора, посочват от Министерството на туризма

OFFNews Последна промяна на 12 август 2022 в 13:26 6572 1

Созопол

Снимка Pexels

Созопол.

За периода 1 юни – 25 юли 2022 г. общият брой туристически регистрации в местата за настаняване надхвърля 1,8 млн., обяви Министерството на туризма.

Данните на ведомството показват, че вътрешният пазар е водещ с над 990 хил. регистрации на българи в местата за настаняване. От чуждестранните туристи най-много са румънците – над 260 хил. Гостите от Полша са над 98 хил., а отГермания – над 70 хил. Следват Чехия – над 56 хил., Великобритания – над 50 хил., Израел – над 33 хил., Молдова – над 29 хил.

Очакванията на Министерството на туризма са, че летен сезон 2022 г. ще завърши на равнище малко над 80% от резултатите на летен сезон 2019 г.

Войната в Украйна и бързото нарастване на случаите на COVID-19, както и ситуацията по летищата в Европа с отменените полети оказаха безпрецедентно влияние и продължават да имат негативен ефект върху туристическата индустрия и транспорта в цял свят. Поради комбинираното влияние на тези негативни фактори, не е напълно изключено общият ръст на туризма за летния сезон да е под 10%. Въпреки тези обстоятелства, прогнозата е ръстът от много основни чуждестранни пазари да бъде двуцифрен.

От пазари като Великобритания, Израел, Словакия, Норвегия и други се очаква отчитането на сериозен ръст спрямо летен сезон 2021 г. За този летен сезон се очакват по–добри резултати на планирани полети на морските летища за пазар Полша с 38% ръст, за Чехия – 44% ръст, за Германия – 18% ръст, Израел – 2 пъти ръст и Великобритания – близо 4 пъти ръст на планираните полети (по данни от 27 юли).

Броят на планираните полети остава динамичен, поради влиянието на различни фактори.

Данните сочат, че летен сезон 2021 г. беше много силен за вътрешния пазар. През лято 2022 г. възможностите за пътувания на българи в чужбина се увеличават, но все пак много избират почивка в нашата страна и вътрешният пазар се запазва като водещ, съобщават от Министерството на туризма.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови