Островът Флорес, където хората и животните са по-малки

ОFFNews 06 август 2018 в 12:42 8327 0

Снимка Rosino -CC BY-SA 2.0

На индонезийския остров Флорес от векове живее племе пигмеи, чиято средна височина е 130 сантиметра, разказва The Vintage News.

Освен тях преди 94 хиляди години там е живеел т.нар. Флоренски човек, известен с дребното си тяло и малкия си мозък.


Скорошен доклад обаче показа, че между двете племена няма никаква ДНК връзка.

„Костната система на съвременното пигмейско население няма общо с тази на флоренските хора и изглежда е еволюирала самостоятелно“, пише в доклад, публикуван този месец от Принстънския университет.

Проучването показва, че най-малко два пъти в древната история, хората и техните роднини (известни като хоминиди) пристигат на острова и след това стават по-ниски. Други изследвания показват, че слоновете също са се настанявали два пъти и впоследствие са се превръщали в джуджета.

Каква е мистериозната сила, която смалява всеки, който заживее на острова?

Растителната диета.

Подобни „свиващи се“ промени са открити и при хората от бронзовата епоха, които трябвало да живеят на растителна диета от зеленчуци и зърнени храни. Тези промени са свързани с хранителни адаптации и при други популации, хранещи се с риби, включително инуитите в Гренландия.

Драматичните промени в размерите на животните, изолирани на островите, са често срещано явление, което се дължи на ограничените хранителни ресурси. Като цяло, големите видове са склонни да намалят размерите си и малките видове да стават по-големи. По времето на флоренските хора, островът е бил дом на джуджета слонове, гигантски комодски варани, птици и плъхове, като от всеки вид са намирани вкаменелости в пещерата Liang Bua.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!