На море с кучето? Още една причина да изберете Гърция

OFFNews 08 септември 2019 в 09:39 21569 6

Концесионери масово не допускат кучета на плажа, въпреки че нито един закон не го забранява, съобщи Нова телевизия.

Ивелин Младенов решил за първи път от години да почива на българското Черноморие, освен с приятели и с домашния си любимец - 10-килограмовият Марли, който обаче не бил допуснат на плажа.

"В началото, когато дойдохме господата от охраната на плажа ни помолиха да напуснем, тъй като било забранено разхождането на домашни любимци, въпреки това, че не нарушават по какъвто и да било начин обществения ред и това, че са на каишка, както всъщност гласи и Законът за ветеринарно-медицинската дейност", казва той.

Младите мъже били спрени от физическата охрана на плажа.

"На всяка табела пише, че е забранено. Това не го решавам аз", обяснява Илиян Тонев от охраната на плаж "Слънчев бряг"-Централен.

Този отговор не удовлетворил Ивелин и приятеляте му. Te опитали да потърсят отговор на какво основание Марли трябва да остане извън пясъка. А нито в закон, нито в общинска наредба има каквото и да е ограничение домашни любимци да бъдат на плажа.

Управата на плажа обяснява недопускането на кучета така:

"Това е решение на всички концесионери по цялата плажна ивица. Има табели, на които е обозначено, че е забранено за домашни любимци и за превозни средства. Решението, предполагам, е взето от съображения за сигурност. Няма значение дали кучетата са големи или малки, но има туристи, които са с малки деца и просто това се прави за тяхна безопасност", заяви управителят на плаж "Слънчев бряг"-Централен Михаил Ковачев.

От Министерството на туризма са изпратили отговор до Нова телевизия, в който обясняват, че условието дали могат да се допускат домашни любимци на територията на морските плажове по българското Черноморие не е регламентирано в договорите за концесия или наем, които ведомството сключва с тях.

Допускането на домашни любимци на плажа или забрана за това можело да бъде посочено чрез Наредбите за опазване на обществения ред на съответната община. Това зависело и от организацията на работа, направена от стопанина на плажа.

А за стопанина на Марли Ивелин Младенов решението на проблема е лесно.

"От 12 години насам може би за първи път решихме да дойдем на българското Черноморие. Със сигурност това няма да се повтори", казва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3006

6

Chochko

08.09 2020 в 16:36

Къде е този неолайнен от помиари плаж от който са върнали Марли Дрисльов за да го посетим, оценим и рекламираме като Clean/Dog-free Space? Все по голямо е търсенето на хигиенични места. Ние и приятелите ни сме ценители. Бебетата на повечето от тях са намирали това лято лайна. Освен това ще е прекрасно ако се обособи рай за кучешкия лай и зона за опикани хавлии с името "Кучешко лайно", където собствениците да се чувстват на място и да се въргалят отделно от тези които са в "зона без лайна". Ако плажа е частен и само за кучешки лайна, треябва да има ясно предупреждение че не е за хора с друго ниво на хигиена, за да не става смесване.

12362

5

Хуан

08.09 2019 в 20:43

Ми пича да не ходи и на море в Испания, щот и там не пускат с куче на плажа. Забраната не е безпричинна. Кучетата плашат децата, понякога и възрастните и се изхождат върху пясъка (не може да се почисти пикнята). И много ме кефи да разбера, че когато 30 кг пес се хвърли върху 15 кг ми дете, което, нормално, в този момент пищи от ужас, той само си играе с него.

6000

4

ehmo

08.09 2019 в 19:23

Спектакъл?
На мен са ми далеч по-неприятни невъзпитани, дебели, дечурлига да ми надуват главата непрекъснато, това значи ли че трябва да забраним децата на плажа? А руснаците може ли да забраним също? Собствениците на черни джиБове?

Ей, смотаняци, осъзнайте се, света не се върти около вас. Купете си по един частен плаж или си стойте на терасата.

13874

3

emanuilis

08.09 2019 в 14:50

На мен лично ми е неприятно между и върху хавлиите да се гонят кучета и да облайват всички около тях. Не съм против идеята този „спектакъл" да се играе само в Гърция, там не съм ходил на почивка от години. „Дискриминацията" ми е насочена и към собствениците на "Harley Davidson", апропо.