Министерството на туризма: Не е задължително ползването на чадър и шезлонг в комплект

OFFNews 03 август 2023 в 17:21 3937 2

Снимка БГНЕС

Право на посетителите е да избират ползването на платена или свободна зона на плажовете, както и броя и вида на плажните принадлежности. Ползването на чадър и/или шезлонг не може да се обвързва задължително в комплект или с други услуги на обекта на концесия.

Това става ясно от позиция на Министерството на туризма, която беше изпратена до TravelNews. Български туристи бяха изгонени вчера от платената зона на плаж „Иканталъка 2“ до къмпинг Св. Георги, община Каварна (с жълти чадъри), а на табела ясно е написано, че предлагат комплект от чадър и два шезлонга срещу 30 лв. и само чадър за 10 лв.

Сигналът беше подаден от онлайн платформата „Ние, потребителите“.

"След като се настанихме на един от чадърите, към нас се приближи господин с ефирна походка с думите: "Добър ден, хайде сега да ми платите." На въпроса: "Колко Ви дължим за чадъра?" отговори, че дължим 30 лв." Последва неприятна полемика, която няма да описвам детайлно, но резултатът беше, че бяхме изгонени от "сянката му". Доводите бяха, че "ако всеки така си поиска по един чадър, какво ще ги правим тези шезлонги" и прочее. Мисля, че е излишно да споменавам колко абсурдна и обидна бе цялата ситуация", обясни потребител в групата.

„Във връзка с договор за възлагане на концесия за морски плаж „Иканталъка 2“ от 11.09.2020 г. на основание чл. 21, т. 17 от посочения договор, „Ползването на чадър и/или шезлонг не се обвързва със задължително ползване на други услуги на обекта на концесия““, обясниха от Министерството на туризма.

Концесионер е компанията „Лайтхаус бийч“ ЕООД, която е част от групата „Лайтхаус голф енд СПА хотел“ АД на строителния предприемач Георги Чуклев, установи проверка на TravelNews в Търговския регистър. Голф игрището попадна в защитената зона "Комплекс Калиакра" по НАТУРА 2000, която беше формирана от Министерството на околната среда и водите през 2017 г. след сериозно забавяне.

През целия летен сезон служителите от специализираната администрация на Министерството на туризма извършват планирани и извънредни проверки на място на морските плажове, включително и по подадени сигнали от граждани. При установяване на нарушения се предприемат действия по налагане на предвидените в договора и закона санкции, допълниха от ведомоството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

PaulPierce

03.08 2023 в 20:58

Закривайте го това Черноморие. Единственото решение там са фалити, бутане на бетона и старт от нулата

12129

1

borisboris

03.08 2023 в 18:52

Още ли има мазохисти? Поздрави от Халкидики ;-)))).