Министър Ангелкова уверява: България е и ще бъде устойчива дестинация за туризъм

OFFNews 20 септември 2019 в 20:37 5943 2

Ангелкова, Бургас

Снимка пресцентър на МТ

На работна среща с контролните органи в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че страната ни и през тази година запазва тенденцията си на устойчива туристическа дестинация, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Тя е изразила увереност, че с общи усилия това ще продължи и през следващите години. По време на срещата са обсъдени междинните резултати от лятото на 2019 година, както и подготовката за летния сезон догодина.

„Това, което забелязваме като тенденция от отчетите на контролните органи, е, че нарушенията по Южното Черноморие са намалели. Спазват се изискванията абсолютно всички преместваеми обекти да бъдат заустени, съблюдават се основните изисквания към местата за настаняване, отчита се и спад на престъпленията като кражби в курортите“, е посочила министърката.

И още, че в област Бургас 87 морски плажа са отдадени на концесия или под наем, а нарушенията са по-малко спрямо миналата година. Тя се надява и тази тенденция да продължи догодина.

Според нея по време на този сезон са били засечени нередности основно на 13 ивици, свързани с по-малък брой спасители, недооборудвани медицински пунктове, както и допълнителни преместваеми обекти извън одобрената схема. На нарушителите са наложени санкции в общ размер над 180 хил. лв. По данните на ресорните контролни органи всички проби за чистотата на водата са показали, че тя е с отлично качество.

В област Бургас се наблюдава сериозен ръст на пренощувалите българи в местата за настаняване с 10 и повече легла, като той достига над 15 на сто, е казала Ангелкова. Тя е уточнила, че курортът Слънчев бряг води класацията по брой на нощувките и туристите, и създава 20% от приходите от туризъм.

На база на сигналите, получавани в министерството, са извършени проверки на редица хотели в комплексите Елените, Равда и Слънчев бряг. А повторните инспекции са показали, че нередностите са своевременно отстранени. В случаите, в които няма отстраняване на нередностите, са съставени актове и наложени съответните глоби.

„Благодарение на подкрепата на премиера и на правителството са осигурени 15 млн. лв. за мерки за насърчаване на организирания туризъм през реклама“, е подчертала Ангелкова. Тя е благодарила на кметовете на Бургас Димитър Николов и на Варна Иван Портних , че още от февруари месец са се включили при разработването и обсъждането на този специален механизъм.

От съобщението на пресцентъра не става ясно дали е коментиран драстичният спад на български туристи по родните плажове и безобразията с цените на шезлонги и чадъри на някои места край морето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови