Марияна Николова: Няма как да посрещнем Нова година в хотелите

OFFNews Последна промяна на 22 декември 2020 в 17:13 3236 0

На този етап е невъзможно посрещането в хотелите на Новата 2021 г., едва 30% е заетостта в хотелите, заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на инспекцията си в Банско, предаде БГНЕС. 

"За втори път тази седмица посещавам курортите. Днес съм в Банско, за да видим бранша доколко е подготвен по отношение на това спазват ли се противоепидемичните мерки, които са предписани от здравните власти и въведени ли са в местата за настаняване с моя заповед указанията, които са единни по отношение на това мерките да бъдат спазвани навсякъде еднакво", каза още тя. 

Николова добави, че по отношение на храненето, то се осъществява в рамките на лимитирания час 22 часа, като допълнително министерството препоръча на бранша да бъде осигурен сменен режим за изхранването, за да може да се избегне всяко струпване на хора.

По думите й всеки ден се следи обстановката, за да се види колко намаляват бройките на заразени с COVID-19 и какви са възможностите след Нова година да се отпуснат мерките. 

Тя допълни, че в компетенциите на РЗИ и БАБХ е да проверяват спазват ли се правилата.

"На всички ни се иска след 22 часа и специално за Нова година и на мен като министър, да имаме възможност да посрещнем Нова година в рамките на нормалния час, но на този етап такова решение няма, тъй като все още картината не го позволява. Има ли друго допълнително решение то ще бъде обсъдено от щаба", подчерта Николова.

Според нея много е важна самодисциплината.

"Не искам да има струпване на хора, информираха ни, че на терасите и на местата, където се предлагат пакетирани храни и напитки се получава струпване. Има различни варианти да се поставят мини пейки, където хората да седнат, да си починат, да си хапнат, включително и такива, тип дънери, където пак могат да се облегнат, но не може да има струпване на хора, защото това предполага рискове. Това няма да го допусна", категорична е тя.

По думите й освен българи, туристи ще дойдат и от балканските страни, защото е възможно придвижването с автомобили по здравните коридори.

"Имаме индивидуални резервации, повечето са такива и ще стават в последната минута. Към настоящия момент имаме значителен спад от 70%, но аз очаквам по празниците предвид възможностите, които има времево, а именно времето ще позволи да се карат ски, и да имаме допълнителни резервации", завърши Николова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови