Логото е грозно, името е тъпо, хайде да платим за нови

OFFNews Последна промяна на 09 август 2012 в 19:37 4745 7

Лиляна Павлова и Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Красноречив пример за хвърляне пари на вятъра демонстрира министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Оперативна програма "Регионално развитие", която е на подчинение на ведомството на Лиляна Павлова, обяви конкурси за ново име, лого и слоган, които ще се използват за следващия програмен период (2014-2020).

Причината е, че сегашното име и лого не се отличават особено от тези на останалите оперативни програми и не са разпознаваеми, обясни Деница Николова.

За изработката на лого са отделени 22 000 лева.

Те ще се разпределят така:

- за победителя - 10 000 лева;

- за второ място - 7 000 лева;

- за трето място - 5000 лева.

Отделно от това са предвидени награди за слоган на програмата. Сегашният - "Инвестираме във Вашето бъдеще", трябвало да зазвучи така, че да е разбираем и на английски обясни Николова. За това лингвистично упражнение са отделени 3 500 лева.

Подобен бил проблемът и с името "Регионално развитие", което също трябвало да стане разбираемо и на английски. За този "възродителен процес" обаче средства не са предвидени.

 "Приемаме всякакви креативни идеи, задължително е само началото - Оперативна програма", каза Николова. Крайният срок за кандидатстване е 5 септември. 

Подобен конкурс ОП "Регионално развитие" направи преди месеци, но той беше прекратен. "Предложенията (85 на брой) бяха или банални, или недподходящи за инвестициите, които прави програмата", обясни Деница Николова.

За следващия програмен период "Регионално развитие", което ще е с ново име, ще се опита да привлече  минимум 3.1 млрд. лв., с които разполагаше в първия период, но се надява да са поне с 15% повече или над 4 млрд. лв.

Новото пръскане на пари на вятъра идва само няколко дни след като се разбра, че земеделският министър Мирослав Найденов е заделил 50 000 лева без ДДС за популяризиране на Програмата за селските райони (ПСРС) в социалните мрежи. Срещу това Найденов се е сдобил с 13 последователи в Туитър и с 64 приятели във Фейсбук. Отделно от това е пръснал още 50 хил. лева без ДДС за популяризиране на Програмата за селските райони (ПСРС) във форуми. Досега не е известен дори и един такъв платен пост.

Пред колегите от Отворен парламент, които разкриха далаверата, земеделското министерство отказа да съобщи кой е спечелил поръчката.

За да си гарантира, че подобен скандал няма да излезе в медиите, ведомството на Лиляна Попова прибягва до уникален ход. В комисията, която ще оценява победителите, са вкарани куп главни редактори и собственици на големи медии. Сред тях са собственикът на "Фокус" Красимир Узунов, Венелина Гочева, бивш главен редактор на "24 часа", Екатерина Генова от БНТ, главният редактор на списание "Тема" Валери Запрянов и Кирил Вълчев от Дарик радио.

Комисията ще работи безвъзмездно. Но в регионалното министерство са се погрижили медиите да не останат гладни. За тях е отделена сумата от 450 000 лева, които ще бъдат усвоени в името на "популяризирането на оперативната програма в медиите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.08 2012 в 13:10

Тези двамата на снимката са грозни и тъпи,хайде да ги сменим с други.

10.08 2012 в 11:56

Строители на недоноШчета и техните наследници пак "строят"
Малко информация от виртуалното пространство, за обяснение на реалните последици:
1.Бойко Борисов - комунист, син на полковник от МВР.
2.Цветан Цветанов -син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов.
3.Цецка Цачева - партиен секретар на Окръжния народен съвет в Плевен.
4.Николай Младенов - син на служител на ДС от високо засекретено ниво.
5.Сергей Игнатов - син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси.
6.Росен Плевнелиев - платен първи секретар на общински комитет на ДКМС.
7.Симеон Дянков - стипендиант на фондация Людмила... още Живкова.
8.Нона Караджова - дъщера на завеждащ отдел в ЦК на БКП.
9.Лиляна Павлова - внучка на заместник завеждащ отдел в ЦК на БКП,
10.Вежди Рашидов - удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ,
11.Ивайло Московски - първа щатна работа в Мултигруп.
12.Бойко Борисов назначи за заместник кмет на София по финансите сина на генерал от ДС Николай Барбалов, а за нов правосъден министър Диана Ковачева дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП. А като капак на всичко същата госпожа Диана Ковачева е съпруга на настоящ лидер от БСП...

09.08 2012 в 22:17

Това разпокъсана България ли е? Прилича на счупена карта. УЖАС!

09.08 2012 в 20:43

A има ли смисъл от коментар?

09.08 2012 в 20:29

Селскостопанската академия сключва преди броени дни нов договор за доставка на горива, който носи необяснима печалба от 10% на доставчика. Досега горивата за академията са получавани с нулев процент бонус за петролния посредник, който пък изкупува дизела от „Лукойл”. Общата стойност на договора е 9,9 млн. лв. за 1,18 млн. литра, като годишната печалба за доставчика е 300 бона, а контрактът е сключен за минимум 3 години и влезе в сила от 1 август т.г. Това означава, че от джоба на данъкоплатците изтичат 300 хиляди лева годишно, или 1 млн. лв. за 3 години, и то само от доставките на дизелово гориво за нуждите на академията да обработва секторите си по места. Отделно още 50 бона годишно излизат от джоба на обикновения българин, след като с 10% се увеличава и надбавката при доставка на бензин за ССА.

Настоящият шеф на академията Петър Славейков, кадруван на поста от управляващите, не е мотивирал какво е наложило предоговаряне на цената на доставката, както и защо въпреки закриването на структури на академията в страната поради липса на средства е необходим допълнителният разход. По процедура при сключването на такъв договор Министерството на земеделието се сезира и обикновено назначава проверка от инспектората, но на този етап такава процедура не е започната. Факт, който говори достатъчно красноречиво за съществуващите практики под крилото на един от най-верните на Борисов министри - Мирослав Найденов.

09.08 2012 в 19:48

Г-н Каролев, ако сте прав, мисля, че справедливо Ви се полагат около 30 хил. лв. от хонорара. Но не ми е ясно как ще си ги вземете :)

09.08 2012 в 19:43

Лека корекция. Последователите в Туитър бяха 3, а феновете във Фейсбук - 24. Станаха 13 и 64 след като аз и няколко други човека призовахме да оползотворим инвестираните пари и труд :-)