Дигата на централния плаж в Созопол е почти премахната

OFFNews 24 ноември 2019 в 12:00 4299 2

Започнало е разрушаването на пясъчната дига на Централния плаж в старата част на Созопол, към този час тя е почти премахната, съобщава Министерството на туризма.

След гражданска подписка в протест на действията на концесионера и искане от общината той спре изграждането на дига на плажа с дюните започна проверка от министерството, а министър Николина Ангелкова отиде на място и разпореди съоръжението да бъде съборено.

След разговора си с местните хора министър Ангелкова увери, че "винаги търсим обратна връзка с хората, ако има проблеми - решаваме ги заедно с консенсус и това ще продължи и в бъдеще".

Разпоредената от нея проверка установи, че има разминаване с уведомлението от концесионера, изпратено на 28 октомври до Министерството на туризма, Басейнова дирекция и общината. При изграждането на дигатата в Созопол е изземван пясък от заливаемата площ, затова министърът разпорежда възстановяване на съществуващото положение на плажа и неустойка по договора от 6900 лв.

Дигите са изключително важни защитни съоръжения и не бива да бъдат отричани, те се ползват за защита на ивиците и инфраструктурата от морски бури навсякъде по света, пишат още от Министерството на туризма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

2

Николай Попов

24.11 2019 в 13:50

С диги са покрити почти всички плажове по черноморието.Министър Нено и подделенията ,които са му подвластни мъчат.Така постепенно се премина от защита на природата към защита от природата.А мълчанието на властта е знак за съучастие в беззаконието.Сега ще кажат ,че ако взимат пясък от морето и го трупат на дигите -това е законно.И ще си повярват ,че е така.

7145

1

kokoten

24.11 2019 в 12:36

...каква обратна връзка,к'ви пет лева...мутрягите направиха дигата и ако не бяха хората,"калинките" от министерството нямаше и да разберат...нещастници...