Чуждите туристи в столицата са скочили двойно за 10 години, заяви Фандъкова

Най-много туристи у нас идват от Германия, Великобритания, Израел и Франция

OFFNews 23 април 2019 в 16:48 4986 1

Броят на чуждестранните туристи в София се е увеличил с 82% през последните 10 години, заяви Йорданка Фандъкова на шестата годишна среща на Националния борд за туризъм.

В изказването си тя отбеляза, че тенденцията е трайна и столицата ни се развива устойчиво като туристическа дестинация с ясна визия.

„София не е само административният център на България. София е млада столица, но и древен град с хилядолетна история. По своята история тя се нарежда наравно с древните европейски столици Рим и Атина, туристите виждат това“, сподели Фандъкова.

През 2016 година столицата ни влезе в топ 3 на европейските градове с най-висок ръст на чуждестранните туристи за периода 2009 г. -2016г.

„За мен винаги развитието на София като туристическа дестинация е било един от водещите фактори за развитието на икономиката на града”,  отбеляза Фандъкова.

Кметът сподели още, че София има огромен потенциал в развитието си като дестинация за конгресен туризъм, както и за туризъм през уикенда, за което благоприятстват също и нискотарифните полети от много европейски столици.

Най-много туристи у нас идват от Германия, Великобритания, Израел и Франция. Според данните за първи път миналата година броят на туристите, посетили столицата ни, надхвърля броя на жителите на града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews