
Българинът е похарчил средно 300 евро в ресторанти и хотели през 2017 г., с близо пет пъти по-малко от средната сума за ЕС - 1 400 евро на човек, показват данни на Евростат. 10 г. по-рано у нас сумата е била 200 евро, а в ЕС - 1 200.
В Малта, Кипър и Испания м. г. са дали най-голям дял от разходите си за ресторанти и хотели - съответно 20.2%, 17.5% и 16.8%. Най-малкият е в Румъния, Полша и Литва - 3.1%, 3.6% и 3.7%. Процентът в България през 2017 г. е 6.9, а средният за ЕС - 8.8.
Сред страните, в които се харчи много за хотели и ресторанти, са още Гърция (15.4%) и Ирландия (14.8%).
Между 2007 г. и 2017 г. делът на разходите за ресторанти и хотели е нараснал в повечето страни членки. Най-голям е ръстът в Малта (от 15.5% на 20.2%), Унгария (+2.8 пр. п.) и Кипър (+2.7 пр. п.). Той е намалял в Румъния (от 5% на 3.1%), Словакия (-0.6 пр. п.) и Финландия (-0.1 пр. п.). Остава същият в Испания.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Тръмп обяви, че Зеленски е готов да се откаже от Крим
Тръмп е най-ниско одобряваният президент за последните 70 години
Рекорден скок от края на Студената война: Разходите за отбрана в света през 2024 г. достигат 2,7 трилиона долара
Христо Иванов е избран за член на Националния съвет на ''Да, България'' с най-много гласове