За пръв път в живота си си лягах гладен, не можех да спя от писъците на съкилийници: как живее Борис Бекер в затвора

Александра Маркарян 21 декември 2022 в 17:15 82876 5

Борис Бекер, април 2022 г.

Снимка Getty Images

Борис Бекер, април 2022 г.

По-малко от седмица след като бившият шампион по тенис от Големия шлем Борис Бекер беше освободен след излежаване на седем месеца и половина в затвор в Обединеното кралство, той разказа за самотата, страховете и уроците, които е научил зад решетките. В дълго и на моменти емоционално интервю на четири очи за германска телевизия той разкри, че е научил тежък, болезнен и много скъп урок и е преоткрил човека, който някога е бил: "Но цялото това преживяване ме научи и на нещо важно и добро. А някои неща се случват по основателна причина."

55-годишният бивш №1 в тениса Бекер беше вкаран в затвора миналия април за две години и половина за укриването на 2,5 млн. паунда от активите и заемите си, за да избегне плащането на кредиторите си. През 2017 г. той беше обявен в несъстоятелност с дългове от почти 50 млн. паунда заради неизплатен заем от над 3 млн. паунда за испанското му имение в Майорка.

Миналата седмица бившият шампион по тенис и телевизионен коментатор на Би Би Си беше депортиран в Германия с частен самолет, платен от негов приятел. Интервюто му с телевизионния водещ Стивън Гетен за германската комерсиална телевизия Sat 1 бе излъчено във вторник вечерта.

През първите седмици от задържането му той бе в затвора Уондсуърт в Югозападен Лондон, но по-голямата част от присъдата беше прекарана в затвора Хънтъркомб, близо до Хенли в Оксфордшир. Като затвор от категория С, той е по-сигурен от затвора от открит тип и е едно от двете места, запазени за чужди граждани.

За интервюто Бекер е облечен в черно и изглежда по-слаб, отколкото при изпращането си в затвора през април. Косата му тогава бе видимо по-тъмна. "В затвора си никой, просто номер" - казва той. Неговият е A2923EV.

"За първи път в живота си се чувствах гладен - тоест лягах си гладен", отбеляза той. При пристигането си тежал 97 кг. За няколко месеца отслабнал със 7 кг., след това качил малко. "Затворът беше полезен за здравето ми. Имаше алкохол, но аз не пиех", отбелязва бившият топ тенисист.

В Уондсуърт му дават самостоятелна килия заради името му. Но когато вратата се затръшва за първи път зад него, усеща, че това е най-самотният момент в живота му. Не можел да спи заради писъците на съкилийниците си - извършители на всевъзможни престъпления.

В килията му нямало огледало, защото то може да се използва като оръжие. Шокиран е, когато вижда как външният му вид се е променил.

Страхувал се да си вземе душ заради нападенията, които бил виждал по филмите, но се оказало, че има достатъчно уединение, така че "не виждаш никого гол".

Той разказва и за един затворник в Уондсуърт, който се е опитал да го изнудва да му даде пари.

"Основното ми притеснение беше, че имам двойна килия. Съквартирантът ти в килията може да те нападне или да те заплаши", казва той.

През първите три седмици се е опитвал да не изпъква и просто е носил сиви дрехи. Научил се е да избягва да гледа другите затворници и да държи погледа си на земята: "Просто не поглеждай друг затворник по лош начин."

"Всъщност веднъж имах това, което наричат "пререкание", с един затворник, който искаше да ме убие - казва той за инцидент в затвора Хънтъркомб през октомври. - Той се опита да ме преследва, каза ми всички неща, които би ми направил." Когато извикал за помощ, други затворници от крилото излезли, за да му помогнат. Надзирателите обикновено се появявали бавно или изобщо не се появявали.

По-късно мъжът поискал прошка от Бекер и му е целунал ръката.

Запознал се с трима затворници, които назовава с имената Джейк, Ръсел и Били, на които отдава спасяването на живота си.

След три месеца в Хънтъркомб Бекер описва, че е преместен в друго крило, където работил като фитнес инструктор и преподавал математика, английски език и дори гръцка философия.

Той е пълен с похвали за подкрепата на някои от съкилийниците си и говори трогателно за подкрепата, която е получил от две фигури от света на немския спорт, които познават добре Обединеното кралство. Бившият шампион по тенис от "Уимбълдън" Михаел Щих му изпратил тристранично писмо, а мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп искал да го посети, но не му позволили, отчасти заради собствената му безопасност, но и защото затворът не искал да се вдига шум покрай Бекер.

Партньорката на Бекер Лилиан де Карвальо Монтейро го посещава веднъж на всеки две седмици, а двамата му по-големи синове Ноа и Елиас също идват. Той решава, че е по-добре по-малките му две деца да не го правят. Радва се на двата им часа заедно. Винаги казва, че иска да се прибере у дома или да отиде на италиански ресторант, но вместо това се връща в килията си и реалността на затворническия живот се връща.

Интервюто продължава повече от два часа. За него му платили 500 000 евро.

По думите му 231-те дни в затвора са му дали време да преосмисли живота си и да се сближи с четирите си деца и партньорката си. Връзката му с дъщеря му е станала по-близка от всякога, казва той. "Когато вратата на килията се затвори, тогава не остава нищо", каза той.

Борис Бекер е роден е на 22 ноември 1967 г. в Лаймен, близо до Хайделберг. В кариерата си има 6 титли от Големия шлем и титла на двойки от олимпийски игри. Става най-младият непоставен в схемата шампион на Уимбълдън, едва на 17 години и 7 месеца (1985 г.). Борис е син на архитект, който построява тенис комплекс в Лаймен (Блау-Вайс тенисклуб), където той прави първите си стъпки в тениса, на който се посвещава след 12-ата си година. Дебютира при професионалистите в Кьолн на 24 октомври 1983 г.

Специалистите и публиката са възхитени от мощта и агресивния тенис, който им представя Бекер. Джон Макенроу възкликва:

„Когато го видях как играе, разбрах, че не е имало по-силен сервис в историята на тениса. Борис изглеждаше физически по-голям за годините си. Бе вече зрял мъж.“

Три месеца след триумфа става и най-младия шампион на мастърса в Синсинати, побеждавайки Матс Виландер.

Освен най-младият победител на Уимбълдън, той е и най-младият победител в турнира за Купа "Дейвис" (1985 г.) и четирикратен носител на титлата от мастърса в Стокхолм/Щутгарт. В турнирите от Големия шлем има 163 победи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

5

БотоксПутю

24.12 2022 в 05:02

Тя и Щефито Граф беше за "кауша" заради финансови "тарикатлъци", но баща ѝ я замести като "лежа" 2 години.

2000

4

Райчо

23.12 2022 в 21:08

Много харевсвах играта му ! Нападателен и бърз. Жалко, че е преживял такива неща.

865

3

Constanza

22.12 2022 в 14:30

Легенда, както личи, само в спорта.

12082

2

leomesi

22.12 2022 в 13:49

Падението на една легенда.

865

1

Constanza

22.12 2022 в 02:34

Глезльо.