Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Турнирът по тенис Sofia Open няма да се проведе в България през 2023 г.

OFFNews 28 октомври 2022 в 10:26 1533 0

Григор Димитров

Снимка Getty Images

Григор Димитров е един от шампионите на Sofia Open

Най-престижният турнир по тенис на българска земя - Sofia Open - няма да се проведе през 2023 година.

Решението взе вчера Управителният съвет на Българската федерация по тенис. Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) беше определила турнирът ни, който е от категорията ATP 250, да се проведе през февруари догодина.

Причините за решението са две: дублиране на датите за участие на националния мъжки отбор в плейофен мач за влизане в Световната купа I за Купа "Дейвис" срещу Нова Зеландия с тези за турнира и "почти непосилното предизвикателство" от техническа и финансова гледна точка турнирът да се организира три месеца след края на предходния - обясняват от федерацията.

За нея приоритет през 2023 г. са участието на мъжкия отбор за Купа "Дейвис", на женския за Купа "Били Джийн Кинг", както и дейностите по масовизиране и популяризирането на тениса, както и "значителното увеличаване на подкрепата през 2023 г. за развитието на младите български тенис таланти, които постигнаха невероятни успехи през годината".

"УС на БФТ изразява съжаление за създалата се ситуация относно Sofia Open, възникнала от пренареждането на календара от страна на АТР за 2023 г. В тази връзка УС дава мандат на оперативното ръководство на БФТ да търси други варианти за провеждане на ATP турнир или Чалънджъри и WTA турнир в България през втората половина на 2023 г. или през 2024 г.", пишат от федерацията и благодарят на партньорите си и притежателите на правата на турнира Brandplus.

В официално изявление от Brandplus пишат:

"След дискусии с ATP с голяма тъга се налага да съобщим, че бе взето трудното решение притежателят на правата Brandplus да премести турнира ATP 250 от България.

Това не беше лесно решение, но беше единствената подходяща опция, при противопоставянето на датите за Sofia Open догодина с Купа "Дейвис", където България ще играе плейоф за Световната група I в Нова Зеландия през февруари. Освен това успехът на Sofia Open би бил застрашен при наличието на няколко други турнира за Купа "Дейвис" по света, а и няма подходяща опция за провеждане на ATP 250 турнир на закрито в България по което и да е друго време.

Българската федерация по тенис има за цел да работи с ATP и се стреми да осигури бъдещи възможности за друг ATP турнир в България.

Прекараното време в София беше прекрасно и успехът на турнира пролича по представянето на българските играчи през годините, но също така стана основа и стъпало за чуждестранни тенисисти, някои от които спечелиха своите първи титли, а други се изстреляха към по-добър ранкинг. Това е истинско доказателство за упоритата работа и всеотдайността на всички замесени през последните 7 години.

Искаме да благодарим на г-н Стефан Цветков и на Българската федерация по тенис за непрестанната им подкрепа и постоянство да са домакини на Sofia Open през годините и да успеем да организираме турнира дори по време на пандемията от COVID-19.

Искаме също да благодарим на Министерството на младежта и спорта, на всички участвали хора, спонсори и партньори, както и на невероятните фенове, които подкрепяха турнира през годините и му позволиха да прерасне в успешен ATP 250 турнир, гледан от милиони и показал на света прекрасния град София и България".

Sofia Open се провежда у нас всяка година от 2016-а насам. Първото му издание спечели Роберто Баутиста Агут, а след него трофея вдигнаха най-силният тенисист в историята ни Григор Димитров, Мирза Башич, Даниил Медведев, Яник Синер и Марк-Андреа Хюслер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!