Новак Джокович се извиси над всички в тениса

Тази нощ сръбският тенисист вдигна 24-ия си трофей от Големия шлем след трисетова победа над първата ракета на Русия Даниил Медведев във финала на US Open

Александра Маркарян 11 септември 2023 в 13:19 4652 0

Новак Джокович целува 24-ия си мейджър трофей след спечелването на US Open 2023

Снимка Getty Images

Новак Джокович целува 24-ия си мейджър трофей след спечелването на US Open 2023

Новак Джокович вдигна 24-ия си трофей от Големия шлем тази нощ след трисетова победа във финала на US Open над първата ракета на Русия и трети в света Даниил Медведев.

Така сръбският тенисист - и от днес отново номер едно в света - се извиси над всички в света на професионалния тенис.

Никой друг от колегите му няма толкова трофеи. Вторият, Краля на клея Рафаел Надал, има 22. Маестрото Роджър Федерер завърши кариерата си с 20 мейджър титли.

36-годишният спортист спечели срещу 27-годишния си опонент с 6:3, 7:6 (5), 6:3. Във втория сет на дълги, изтощителни размени на десетки удари за една точка, пролича физическата изнемога у 9 години по-възрастния Джокович. И все пак той съумя да надиграе Медведев точно в този така прилягащ на руснака стил на игра.

24-ата титла на Джокович е специална. С 23-ата той изравни постижението на оттеглилата се от тениса Серина Уилямс, която очаква второто си дете. Със следващата постига колкото Маргарет Корт - но състезавала се в съвсем друго време, при друга конкуренция, съвсем не ожесточената битка, която сега съпътства професионалния тенис. Корт завоюва 24-ата си титла от Големия шлем също на US Open през 1973 г., преди точно 50 години. Джокович е спечелил 24 от 72-те турнира от Големия шлем, които е играл в кариерата си.

Тази титла носи допълнителна емоция за Джокович и  по друга причина - на него му бе забранено да стъпва на американска земя заради отказа му да се ваксинира срещу коронавирус по време на пандемията и той трябваше да преглътне унижението на третиран като престъпник, преди да му бъде позволено се завърне в Ню Йорк, да пребори всички по пътя си и да вдигне трофея отново.

"Изживявам детската си мечта да се състезавам на най-високото ниво в този спорт, който е дал на мен и семейството ми толкова много. ... През последните няколко години си мислех, че имам шанс да сътворя история. Защо да не грабна (този шанс), когато се появи?" - каза Джокович в интервюто на корта след мача.

Въпреки че цялото внимание и аплодисменти снощи бяха за него, с един жест Джокович ги пренасочи към своя трагично загинал близък приятел, баскетболистът Коби Брайънт. Свали тениската, с която играеше, и облече друга, на която пишеше "Мамба завинаги". На нея бе отпечатана снимка, на която са двамата приятели. 24 е номерът на Коби Брайънт, загинал в катастрофа с хеликоптер заедно с една от четирите си дъщери и още седем души през януари 2020 година.

"Коби беше близък, близък приятел. Говорихме много за манталитета на победител, когато страдах от контузия и се опитвах да се завърна, да достигна отново до върха в играта. Той беше един от хората, на които разчитах най-много. Той винаги беше на разположение за всякакъв вид съвет, за всякакъв вид подкрепа по най-приятелския начин. Това, което се случи преди няколко години (смъртта му), ме нарани дълбоко и си мислех - 24 е номерът, който носеше, когато се превърна в легендата на Лейкърс. Помислих си, че това би било добър начин да го почета", сподели Джокович. Той решил да направи тениската седмица по-рано и с нея да почете загиналия си приятел, ако спечели турнира.

Не беше лесно за Медведев, но той започна интервюто си на корта с шега с възрастта на Джокович и въпроса: "Какво изобщо още правиш тук?", отдаде дължимото на своя тим, на тима на Джокович и на самия победител, който продължавал да го впечатлява с човешкото, нормално, земно поведение и уважение, което показва към колегите си, които са и негови съперници.

Даниил Медведев. Снимка: Getty Images

В деня, когато той трябваше да вдигне купата, която никой не иска - на победения подгласник - той имаше годишнина от сватбата със съпругата си Даря, с която имат дъщеричка, заради което Джокович върна шегата - ако знаел, щял да измисли нещо за резултата от мача.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!