Надал триумфира с рекордна титла от Големия шлем след епичен финал в Мелбърн

OFFNews 30 януари 2022 в 16:38 8334 3

Снимка Getty Images

Рафаел Надал записа името си със златни букви в историята на тениса, след като победи Даниил Медведев в драматичен мач на финала на Откритото първенство на Австралия и завоюва рекордна 21-а титла в кариерата си от Големия шлем.

35-годишният испанец изигра страхотен двубой, направи обрат от 0:2 до 3:2 сета, за да надделее над Медведев с 2:6, 6:7(5), 6:4, 6:4, 7:5.

Срещата продължи цели 5 часа и 24 минути. Това е вторият най-дълъг финал в историята на турнир от Големия шлем и най-големия обрат в Оупън ерата.

Надал спечели втора титла в Мелбърн след 2009 година.

Испанецът започна със свой сервис мача и успя да спечели първия гейм, макар че той премине през равенство 40:40. Всеки от тенисистите вземаше подаването си до 2:2, когато Медведев успя да направи пробив на нула. Руснакът го затвърди, като спечели сервиса си, а след това се възползва от спада при Надал и направи нов пробив за 5:2. В крайна сметка сетът приключи при 6:2 за световния номер 2 за 42 минути.

Далеч по-оспорван и непредвидим беше вторият сет. Испанецът започна да играе по-агресивно и да излиза на мрежата почти при всеки свой добър сервис. Това му помогна да направи пробив за 3:1, а след това и да го потвърди при 4:1. Медведев обаче показа железни нерви, като успя да върне пробива и намали на 4:2. Надал опита всичко и бе на крачка от успеха - 5:3. Даниил Медведев пък доказа, че се представя най-добре при голямо напрежение и върна и втория пробив, а след това успя да изравни за 5:5. Така сетът стигна до тайбрек, в който испанецът отново имаше предимство в началото, но Медведев направи 4 поредни точки и го затвори със 7:5. Сетът продължи час и 25 минути.

Мачът обаче съвсем не беше свършил въпреки голямото психологическо предимство на руснака. Всичко вървеше спокойно до 4:4, когато дойде подаването на Медведев. Тенисистът си позволи да влезе в словесен спор с част от публиката, която го освиркваше, и загуби концентрация. Той изигра нетипично някои топки, което позволи на Надал да го пробие. Испанецът се възползва доброволно от тази покана и след това спечели на нула сервиса си, намали изоставането си на 1:2 сета и остана в мача.

Четвъртият сет също се превърна в епична битка. Вдъхновеният Рафа Надал направи бързо пробив и поведе с 2:1 гейма, но Медведев не се отчая и направи веднага рибрейк за 2:2. още в следващия гейм испанецът отново взе подаването на съперника си, като този път го затвърди с успех и на своя сервис и стигна до 4:2. До края всеки вземаше сервиса си, а Надал постигна чист успех в 10-ия гейм за крайното 6:4 в сет, който продължи 62 минути.

В петия гейм испанецът пръв стигна до пробив 3:2, след което при свой сервис направи 4:2. В десетия гейм Надал сервираше за мача, но допусна пробив.
Испанецът успя да вземе отново подаването на Медведев в 11-ия гейм, а с гейм на нула в следващия затвори двубоя с първия си мачбол.

Двамата тенисисти показаха изумителен тенис, имаха своите шансове, но с по-големи си опит и по-добра игра в ключовите моменти Надал успя да завоюва рекордната си 21-а титлата от Големия шлем и да влезе в историята на този спорт.

“Трудно е да се говори след пет часа и половина игра. Искам да поздравя Рафа, това, което той направи е изумително. Нивото беше изключително високо, опитах се да играя, но умората беше прекалена. Благодаря на екипа си и съпругата си, която вероятно е счупила телевизора”, коментира след загубата Медведев с чувство за хумор.

“Поздравления за Даниил. Не се съмнявам, че ще спечели титлата в Мелбърн след време. Това беше един от най-емоционалните мачове за мен през всичките тези години в тениса”, каза от своя страна Рафа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

5

Име на профила

30.01 2022 в 21:00

всички страни*, гаден офнюз. Оправете си сайта, то не става само с клибейт. Подпис, ваш фен.

1859

3

Ronik

30.01 2022 в 20:37

очевидно овчари гледат тенис обаче.

1331

2

ваксиниран

30.01 2022 в 20:17

Овчари тенис не играят явно.