Кузманов даде аванс на България за купа Дейвис

OFFNews 16 септември 2022 в 17:22 1621 0

Тенис

Снимка Личен архив

Димитър Кузманов

Първата ракета на България Димитър Кузманов даде аванс на България от 1:0 победи в мача срещу Република Южна Африка от Световна група II на Купа "Дейвис", неофициално световно отборно първенство по тенис за мъже.

Кузманов надделя над Лейтън Кроние с 6:3, 6:1 за 71 минути в първия сингъл от двубоя на клея на централния корт на БНТЦ в София.

Българинът стартира отлично и поведе с 3:0 гейма, след което запази аванса си до края на първия сет. В него пловдивчанинът беше много солиден на сервис, като спечели 20 от 26 разиграни точки при собственото си подаване и не даде нито една възможност за пробив на съперника.

Във втората част Кузманов отново реализира ранен брейк, но веднага след това Кроние с първата си възможност го върна и изравни за 1:1. Това мобилизира българина, който до края тотално доминираше и не даде шансове на южноафриканеца.

Срещата започна с 2-часово закъснение заради дъжд в София, който започна отново да вали към края на мача.

"Благодаря на всички, които дойдоха тук, въпреки лошото време днес. Не очаквах да има толкова хора на трибуните заради дъжда. Надявах се времето да позволи да се играе мача. Като цяло дъждът не ми повлия. Напротив, аз обичам да играя при такива условия, когато кортовете са по-бавни. А моят опонент предпочита по-бързите насилки. Това определено беше допълнително предимство за мен. Щастлив съм, че успях да затворя мача преди да завали по-силно. В Купа "Дейвис" класирането в световната ранглиста няма никакво значение, а първите мачове винаги са трудни. Радвам се, че успях да се справя с напрежението и победих", коментира Кузманов.

По програма вторият сингъл за деня е между Александър Лазаров и Филип Хенинг и трябва да започне в 16:45 часа, но заради дъжда е вероятно срещата да бъде отложена.

За събота са предвидени още два мача поединично и двубой на двойки, а при крайна победа България ще се класира за плейофите за Световна група I през 2023 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!