Имах нужда от време, за да преживея бурята: какво значи титлата от Уимбълдън за депортирания и охулен Новак Джокович

Александра Маркарян 11 юли 2022 в 10:21 3765 0

Новак Джокович

Снимка Getty Images

Новак Джокович "лети" след четвъртата си поредна победа на Уимбълдън, 10 юли 2022 г.

Нужда от време, за да "преживея бурята" - казва депортираният от Австралия и охулен Новак Джокович.

Вчера сърбинът спечели четвърта поредна титла от най-стария и престижен турнир по тенис в света - Уимбълдън, с която колекцията му от трофеи от Големия шлем се увеличи на 21, само с една по-малко от Рафаел Надал и с една повече от Роджър Федерер. Заради обстоятелствата около тазгодишния му сезон точно тази титла значи повече - признава Джокович.

Началото на 2022-ра не беше славно и под овациите от трибуните на най-големите кортове. Един от най-големите тенисисти за всички времена беше задържан от австралийските власти, оставен в ареста и депортиран от страната през януари заради отказа му да се ваксинира срещу COVID-19. Така бившият №1 бе спрян от участие в първия за годината турнир от Шлема - Australian Open - турнирът, на който е спечелил най-много титли в историята на тениса - 9. Той получи отказ независимо от категоричното медицинско заключение в негова полза. Спорът с властите продължи 10 дена, след които визата му беше анулирана. Джокович получи и 3-годишна забрана за издаване на виза.

Wimbledon забрани участието на руснаци и титлата спечели... рускиня

Снощи Джокович победи на финала тенисист именно от Австралия. Той се наложи в четири сета над Ник Кириос, който всъщност бе един от малкото, които нито охулиха, нито си замълчаха, а подкрепиха Джокович за решението му за КОВИД ваксината.

Използват Джокович за назидание. Цензурата е по-голяма от всякога

"Тази година започна по начина, по който започна и това определено ми се отрази през първите няколко месеца на годината - каза след победата 35-годишният сърбин. - Като цяло не се чувствах добре. Психически, емоционално не бях на добро място. В този момент осъзнах, че ще отнеме известно време, че трябва да бъда търпелив и рано или късно ще се озова в оптимално състояние."

За Джокович спечелената титла е "и облекчение, като се има предвид през какво преминах тази година". Сега "прахта е изтупана" и Джокович планира да приоритизира големите турнири и да играе там, "където се чувствам най-добре".

Решението му за ваксината обаче затвори вратите пред него и за турнирите в САЩ, а там предстои последният турнир от Шлема, Откритото първенство на САЩ (US Open). Но сърбинът отстоява решението си: "Не съм ваксиниран и не планирам да се ваксинирам, така че единствената добра новина, която мога да имам, е да премахнат задължителната зелена карта за ваксина или освобождаването", каза той.

Треньорът му и бивш шампион от Уимбълдън Горан Иванишевич нарече завръщането на Джокович към тениса след проблемите в Австралия "геройство". След нещо такова хора никога не се завръщат към тениса. Невероятно е как се е възстановил и как е преминал през това. За мен това е наистина геройство. Не беше лесно да се върне да играе тенис. Сега е по-добре. Знае къде може да отиде, къде не може. По-лесно е", казва хърватинът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови