Wimbledon забрани участието на руснаци и титлата спечели... рускиня

Александра Маркарян 09 юли 2022 в 18:21 10060 0

Елена Рибакина получава титлата си от херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън

Снимка Getty Images

Елена Рибакина получава титлата си от Уимбълдън 2022 г. от херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън

В годината, в която Уимбълдън забрани участието на тенисисти от Руската федерация и Беларус заради войната в Украйна, титлата при жените спечели... рускиня.

Родената в Москва 23-годишна Елена Рибакина вдигна титлата след победа на финала над Онс Жабер от Тунис – първата жена от Африка, достигнала тази фаза на турнира на трева от Големия шлем. Жабер - по-титолуваната и смятаната за фаворит в този мач - спечели първия сет, но загуби останалите два. Резултатът бе 6:3, 2:6, 2:6, а мачът завърши след час и 15 минути.

Участието на Рибакина стана възможно, защото тя се състезава за Казахстан от 2018 г., след като получава добро - включително финансово - предложение от страната и сменя руската с казахсканската федерация по тенис.

Това е първата титла от Шлема за Казахстан. Казахстан става и 12-ата държава с титла от Уимбълдън. Президентът на страната Касим-Жомарт Токаев поздрави Елена Рибакина за победата й на Уимбълдън. „Казахстанската тенисистка Елена Рибакина спечели историческа победа на най-престижния турнир Уимбълдън. Поздравявам от сърце изключителната спортистка!“ - написа Токаев на страницата си в Туитър в събота.

Макар и с титла от Шлема, Рибакина няма да получи нито една точка за световната ранглиста от шампионското си участие. Причината е проста: турнирът беше наказан заради решението му за руските и беларуските тенисисти и не се присъждат точки тази година. Но и без точки за световната ранглиста на сингъл родената в Москва тенисистка ще си тръгне с 2 милиона паунда.

Купата си родената в Москва тенисистка получи от херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Wimbledon (@wimbledon)

Реалната цел, която си бях поставила, беше да стигна до втората седмица (на турнира). Невероятно е, че стигнах дотук - каза сдържаната и скромна Рибакина, която "отвя" по пътя си към финала бившата шампионка на Уимбълдън Симона Халеп. Тя посвети победата на родителите си, които не бяха на корта, но "които имат решаваща роля" за това Рибакина да бъде там - по собствените ѝ думи. В ложата ѝ на трибуните обаче бе нейната сестра Анна.

"Вдъхновение" нарече Рибакина опонентката си Онс Жабер в речта си след финала.

На пресконференцията след награждаването Рибакина бе попитана какво мисли за войната в Украйна, но избегна отговора, като обясни това с недобрия си английски, не разбрала добре въпроса. Попитана как биха реагирали родителите ѝ, възпрепятствани да напуснат Русия, тя предположи, че сигурно ще бъдат "супер горди" и се разплака. "Искахте да видите емоции, държах ги твърде дълго в себе си" - добави тя, след като успя да се овладее.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!