Григор преди мача с Джокович: Трябва да докажа нещо на себе си

Той е големият фаворит, но аз дойдох в Австралия, за да играя срещу най-добрите. Няма да се задоволя с по-малко - казва българинът преди двубоя от третия кръг срещу деветкратния шампион на Australian Open

Александра Маркарян 21 януари 2023 в 08:00 3937 0

Григор Димитров

Снимка Getty Images

Григор Димитров

"Трябва да докажа нещо на себе си" - казва Григор Димитров в интервю за ATP ден преди днешния му сблъсък с Новак Джокович на централния корт в Мелбърн в третия кръг на Откритото първенство на Австралия. Мачът е първият от вечерната сесия и започва в 10 ч сутринта българско време.

Физическото състояние на бившия №1 сърбин е под въпрос, след като той игра с контузия в левия крак последния си мач, наложи се медицинско прекъсване, а след края на срещата Джокович сподели, че не се чувства съвсем спокоен. "Притеснен съм. Не мога да кажа, че не съм. Имам причина да се притеснявам", казва 35-годишният Джокович и пожелва по-добрият в балканския двубой между него и Григор да победи.

Най-силният български тенисист и бивш №3 в света и деветкратният носител на титлата от първия турнир от Големия шлем за календарната година са играли един срещу друг 10 пъти, днес предстои 11-ата им среща. 31-годишният Димитров има една победа над Джокович преди 10 години, през 2013 г. 

"Психологическият аспект му дава предимство, той винаги е успявал да ме тласне към трудни моменти. Не крия това", казва Димитров в интервюто, но е оптимист. "Може да се случат добри неща. В Тура съм от толкова дълго време. Същото е и при него. Колко пъти той е бил на корта и е трябвало да се доказва? Същото е и за мен. Да, имали сме напрегнати мачове. Трябва да докажа нещо на себе си. Сега е същият играч, но е различен мач".

През 2017 г. Димитров достигна до втория си полуфинал в турнир от Големия шлем именно в Австралия. Тогава тласна Рафаел Надал в петсетов мач, който изгуби.

Григор има победи срещу Джокович, Надал, Роджър Федерер, Анди Мъри и Стан Вавринка, които са спечелили общо 69 титли от четирите турнира от Големия шлем. Въпреки че Джокович е деветкратен шампион на Australian Open, българинът не се притеснява да предизвика сърбина.

"Оценявам всеки път, когато имам възможността да изляза на корта. Но не искам просто да участвам в ранните кръгове. Вярвам, че мога да победя тези момчета отново, правил съм го преди - казва Димитров. - Искам да продължа да се боря. Всеки има своите битки, моите са много различни от тези на останалите тук. Мисля, че дойдох, за да играя точно тези мачове.

Отдавна не съм играл такъв мач, така че това е един от негативите за мен. Разбира се, той е големият фаворит, но аз обичам тези възможности. Затова играем тенис, за да се изправяме срещу най-добрите играчи. Няма да се задоволя с по-малко.”

Без съмнение Димитров разполага с ниво на играта си, с което би могъл да постави пред изпитание всеки тенисист в света - отбелязва авторът на текста за Асоциацията на професионалните тенисисти. Ако разгърне пълния си потенциал, 27-ият в света българин може да затрудни всеки с креативната си и агресивна игра. За българина ключът към успеха е да съумееш да покажеш най-доброто от себе си.

"Знаеш, че го можеш, но не знаеш какъв ще е изходът, крайният резултат. Ще положа всички усилия, за да съм сигурен, че съм готов за това, абсолютно ще направя всичко, за да бъда в тази позиция. А как ще бъдат разиграни картите, ще видим."

Както и да бъдат, Димитров планира да се наслади на момента точно така, както го прави, когато прекарва свободното си време в Мелбърн.

"Ходя често на плажа, правя дълги разходки. Познавам толкова добре улиците на Мелбърн, идвам тук от 14 години", казва Димитров. "Имам моите малки местенца, където ходя. Винаги е много приятно да започвам годината тук."

Носителят на осем титли от турнири на ATP се наслаждава дори на играта на карти с членовете на екипа си, която продължава около час преди вечеря. Надява се да може да пренесе печеливши техники около масата на корта срещу Джокович. Но по-важното е, че играта на Блекджек поддържа ума му свеж и да намира баланса между подготовката за мачовете и насладата на времето в Тура.

"Мисля, че това е много важно. Балансът е важен. С годините се променяш, развиваш се и съзряваш. Започваш да виждаш нещата от различна перспектива. Лично аз винаги съм се стараел да върша всичко, което трябва, независимо дали на корта, в личните ми задължения, в срещите със спонсорите и т.н. Това винаги е било мой приоритет, но също мисля, че малкото свободно време, което имаш, е много важно, за да осмислиш нещата. Започваш да чуваш тялото си малко повече.

Винаги съм се старал да открия баланса между това да бъда най-добрият в това, което правя, но също така най-добрият, който мога да бъда извън спорта, затова не отивам твърде далеч нито в едното, нито в другото. Мисля, че е жизненоважно да открия този баланс."

Без значение дали ще купува рози за стаята, в която е настанен за турнир, или ще опознава местната природа, или просто ще стане рано, за да гледа изгрева, Димитров цени тези малки неща, както и ролята на приятелите и семейството си, които му позволяват да гледа света от друга перспектива, отбелязва авторът на статията за него в сайта на ATP.

Навлизам в много хубава възраст, в която започвам да им се наслаждавам дори повече, казва Димитров.

"Не знам още колко дълго време ще играя. Със сигурност ще играя толкова дълго, колкото мога, но също така започвам да оценявам повече и повече всяка седмица. Мисля, че това ме зарежда с енергия. Сега се вълнувам също толкова много, колкото когато дойдох в Тура и мисля, че това е добър сигнал", допълва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови