Григор Димитров стартира трудно на Откритото на Австралия

OFFNews 16 януари 2024 в 07:13 1238 0

Григор

Снимка Getty Images

Българинът загуби първия сет

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров преодоля първия кръг на Откритото първенство на Австралия при мъжете.

Поставеният под номер 13 в схемата Димитров победи унгареца Мартон Фучович с 4:6, 6:3, 7:6(1), 6:2 в мач, продължил три часа и половина. Българинът загуби първия сет, но след това стигна до обрат, за да удължи победната си серия на шест срещи. Той реализира 8 срещу 5 аса за противника си и пласира повече печеливши удари - 39:31, макар да направи повече непредизвикани грешки - 55:59. Успехът бе 32-и при участията на Димитров на Откритото първенство на Австралия.

Във втория кръг в Мелбърн шампионът от Бризбейн Григор Димитров ще се изправи срещу победителя от двубоя Себастиан Офнер (Австрия) - Танаси Кокинакис (Австралия).

Това бе четвърта среща между Димитров и Фучович, а унгарският тенисист водеше с 2:1 успеха в досегашните три мача.

Двубоят не стартира добре на българина, който допусна пробив в първия гейм след непредизвикани грешки и слаб начален удар, и изостана с 0:2. Фучович отрази две точки за пробив на Григор Димитров и стигна до нов пробив срещу българина в седмия гейм, за да се откъсне с 5:2 в първия сет. Последва много оспорван осми гейм, в който Димитров отрази два сетбола и спечели подаването на противника при петата си точка за пробив, намалявайки изоставането си на 3:5, но в крайна сметка унгарецът стигна до успешното 6:4.

Григор Димитров пак изостана с пробив в началото на втория сет при 1:2, но бързо овладя колебанията, изравни и спечели четири поредни гейм, повеждайки с 5:2. Фучович намали за 3:5 преди българският тенисист да изиграе категоричен сервис гейм за край на втората част при 6:3 и изравняване на сетовете.

Третата част започна равностойно и при 2:2 Димитров стигна до четири точки да пробив, но унгарецът спечели подаването си за 3:2 и след това дръпна с 4:3. Григор Димитров все още изпитваше проблеми при втори сервис, но спаси две точки за пробив и изравни за 4:4. След спасена точка за пробив от Мартон Фучович и успешен сервис гейм за българина се стигна до поредно равенство 5:5 и впоследствие 6:6. Първата ракета на България бе категоричен в тайбрека, който започна с минипробив и завърши при първия си сетбол за 7:1 точки и обрат до 2-1 сета след продължилата час и 13 минути трета част.

Димитров спечели първия гейм в четвъртия сет, отразявайки точка за пробив за 70-ия в света Фучович. Българинът вече стоеше по-добре на корта и осъществи ключов пробив за аванс от 3:1, а с третия си пореден успешен гейм поведе с 4:1. Мартон Фучович намали, но последва гейм на 0 за Григор Димитров и преднина от 5:2, след това той реализира първия си мачбол при сервис на унгареца и триумфира в двубоя.

„Мартон е много качествен играч и е сред най-силните физически в тура, така че знаех, че ще ми бъде много трудно. В началото не успявах да се адаптирам към условията. Тренирах няколко дни в Мелбърн, но в първия сет топката постоянно ми бягаше. Не играх добре в началото, но от гледна точка на физическото състояние бях на много добро ниво и се стремях да продължа така“, коментира Димитров след срещата.

„С Мартон се познаваме отдавна и сме в много добри отношения. Трудно е да гледаш състезател от неговия калибър да изпитва проблеми в такива условия. Точно затова работим по време да подготовката, за да тестваме телата си и да се подготвим за това, което ни очаква. В спорта това се случва понякога“, добави Григор Димитров.

По повод феновете с български знамена по трибуните, той заяви: „Вие сте невероятни. През цялото време виждах толкова много български флагове и в двата края на корта. Беше чудесно. Феновете са невероятни за това, че стоят тук часове наред в това време.“

Димитров завърши, че няма предпочитания срещу кого ще се изправи във втория кръг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!