Григор Димитров отпадна от "Ролан Гарос"

OFFNews 06 юни 2023 в 00:26 2221 0

Григор Димитров

Снимка Getty Images

За съжаление походът на българина приключи

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров пропусна възможността да се класира за пръв път в кариерата си за четвъртфиналите на Откритото първенство на Франция.

Българинът бе спрян в четвъртия кръг на турнира от олимпийския шампион Александър Зверев от Германия с 1:6, 4:6, 3:6. Мачът продължи 2 часа и 19 минути, а бившият номер 2 в света ще играе за пети път в последните шест години сред най-добрите осем на "Ролан Гарос".

Димитров имаше своите шансове във втория и третия сет, но като цяло бе далеч от нивото, което показа в предишните си три мача в Париж. Българинът завърши срещата с 50 непредизвикани грешки и само 14 печеливши удара. За сравнение Зверев сбърка 27 топки, но реализира други 24.

Двубоят стартира далеч от мечтаното за Димитров, който имаше възможността да сервира първи в мача. Българинът направи две двойни грешки, а след това и две непредизвикани, което позволи на Зверев да направи пробив без почти никакви усилия.

Олимпийският шампион от Игрите в Токио бързо капитализира този подарък със затвърждаване на пробива, а в третия гейм на мача реализира още един пробив, за да дръпне с 3:0 в резултата.

Това позволи на Зверев да играе много освободено, докато в същото време играта на Димитров страдаше и той допускаше куп грешки.

Все пак петият гейм бе на сметката на българина, но Зверев успя да реализира още един пробив след това, с който затвори и първия сет с 6:1 за само 31 минути.

С началото на втория сет ситуацията на централния корт "Филип Шатрие" се измени напълно. Разиграванията станаха много по-дълги и това определено бе по вкуса на Григор Димитров, който напълно изравни играта.

Българинът достигна до първата си точка за пробив в третия гейм, но я пропусна, след като сбърка удар от бекхенд.

В петия гейм пред него се откриха нови две възможности да спечели подаването на противника си и още при първата от тях той успя да го направи, за да поведе с 3:2 гейма.

Още в следващия гейм обаче пред германеца имаше два шанса да възстанови равенството. Но 32-годишният Димитров използва целия си опит и се измъкна от критичната ситуация, обръщайки гейма от 15:40.

Ролите на двамата се размениха в седмия гейм, в който пък българинът имаше точки за пробив. Пред него се откриха четири шанса, но Зверев успя да спаси всички тези ситуации и да остави разликата минимална.

Пропуските явно повлияха на Димитров, а и късметът също му обърна гръб в осмия гейм, в който той сервираше. При резултат 0:15 българинът не успя да уцели очертанията на полето от воле при самата мрежа, след това прати форхенд на сантиметри в аут от страничната линия, а накрая Зверев реализира пробив с прехвърлящ удар, при който ненадейно се появи порив на вятъра, който остави топката в полето, вместо да я остави да излезе в аут, както би било при нормални обстоятелства.

При така стеклите се събития инициативата премина отново у Зверев, който влезе в серия от 13 поредни точки, която му донесе три последователни сетбола в десетия гейм. Димитров отрази и трите възможности, след това и четвърта, но при петия шанс за германеца българинът прати сечен бекхенд в мрежата, който сложи край на втория сет. Той продължи точно един час и постави хасковлията пред задачата да направи първия в кариерата си обрат от 0:2 сета.

Негативната статистика за Димитров обаче не се промени.

В първите два гейма в третия сет, в които Зверев сервираше, българинът повеждаше с по 40:0, но не успя да реализира пробив, като пропусна общо седем възможности. В същото време бившият номер 2 в световната ранглиста спечели първото подаване на българина, за да поведе с 3:0 гейма.

С доста услия Григор Димитров взе първия си гейм в третия сет, за да намали за 1:3, което изведнъж го върна в мача. Подпомогнат от две двойни грешки на олимпийския шампион той върна пробива, а една гениална къса топка от бекхенд му осигури изравняване на резултата при 3:3.

В този момент обаче настъпи нов обрат в хода на мача. При свой сервис в осмия гейм Григор Димитров на два пъти пробва къси топки. В първия случай Зверев успешно достигна до нея и я превърна в точка, а след това и мрежата помогна на германеца, за да се доближи до поредната си възможност да спечели подаването на съперника си. Минута по-късно той направи точно това, а в следващия гейм с нови топки затвори мача.

На четвъртфиналите Зверев ще играе с аржентинеца Томас Мартин Ечевери, който надигра японеца Йошихито Нишиока със 7:6(8), 6:0, 6:1 и за пръв път достига до тази фаза на турнира.

"Удивително е, че отново мога да играя такъв тенис точно година, след като тук претърпях най-тежката контузия в кариерата си. Надявам се, че ще постигна и още успехи. Планът ми за мача беше прост - да правя повече асове, повече печеливши удари и да бъркам по-малко и се получи.

Мисля, че разполагам с един от най-добрите екипи от всички играчи и винаги мога да разчитам на тях. В баща ми има някои страхотни хора и специално да благодаря на Тобиас Камке. Работата на екипа е много важна, без него не може да се справиш сам в професионалния тенис. Шест месеца почти не можех да ходя, започнах от нулата и ми коства много, за да достигна до това ниво отново", каза Зверев, който преди година счупи глезена си в полуфиналите на турнира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови