Безкомпромисен Джокович не даде шанс на Надал във финала в Мелбърн

OFFNews 27 януари 2019 в 12:49 2015 0

Световният номер 1 Новак Джокович триумфира с титлата на Откритото първенство на Австралия, след като постигна безкомпромисна победа с 6:3, 6:2, 6:2 над номер 2 в ранглистата Рафаел Надал.

До този мач испанецът не беше загубил и сет, а този път успя да стигне едва до една точка за пробив срещу сърбина, който постигна най-убедителната си победа в голямото им съперничество. Двубоят беше повторение на финала в Мелбърн от 2012 година, когато победата отново грабна Джокович, но след шест часа битка на корта. За сърбина това е седма титла от Откритото първенство на Австралия след 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, и 2016-а година и общо 15-а в турнири от Големия шлем. Надал остана със 17, а от сега действащите тенисисти Роджър Федерер има 20.

Това беше и победа номер 28 за Джокович в личното съперничество срещу Надал, който има на сметката си 25 срещу сърбина.

Първият сет премина под доминацията на Джокович, като Надал намери играта си едва в осмия гейм, когато при свой сервис спечели на нула. Последва и първа негова точка при подаване на Джокович, но сърбинът пое контрола и стигна до два сетбола, като затвори частта още в първия опит. Вторият сет започна с оспорван гейм, но испанецът удържа подаването си. Сърбинът продължи да бъде убедителен при подаванията си, докато Надал печелеше по-трудно точките си.

В петия гейм Ноле стигна до точка за пробив и след атрактивно разиграване край мрежата принуди Рафа да сбърка и поведе с 3:2. Надал не се предаде лесно и принуди Джокович да се потруди, но сърбинът затвърди пробива. Последва втори пробив за Джокович и той сервира за спечелване на втория сет. След безпощаден гейм на нула, завършен с три поредни аса, Джокович се приближи на сет от спечелване на мача. В третия сет Джокович стигна до две точки за пробив в третия гейм.

Надал спаси първата възможност, но след това сърбинът постигна своето след методично разиграване, като принуди испанеца да сбърка и да прати топката в мрежата. Джокович затвърди пробива, като даде само точка на Надал, който така и не намираше отговор за играта на съперника си. Испанецът заложи на сервиса си при своето подаване и стигна бързо до три геймбола.

Сърбинът отрази първия, но след това испанецът не сбърка и намали на 2:3. В последвалия гейм Джокович "подари" три точки на Надал, като испанецът за първи път в мача стигна до брейкпойнт. Испанецът сбърка в ключовото разиграване и върна равенството, а след това Джокович стигна и до предимство. Последва бързо разиграване и Новак удържа подаването си, за да поведе с 4:2. Надал отново заложи на силен сервис и в крайна сметка убедително спечели и запази интригата.

Това минаваше през постигане на пробив в осмия гейм, в който напрежението беше върху Джокович. Той сбърка първия, но след това с ефектен смач изравни. Нов солиден сервис затрудни посрещането на Надал. Испанецът изравни за 30:30, последва ново равенство, което запази живи шансовете на Надал за пробив. Със сервис по диагонал Джокович си осигури предимство, след което и мрежата му помогна след един сечен бекхенд и в крайна сметка Ноле удържа подаването си, а Надал сервира за оставане в мача. Разиграването тръгна с точка за надал, Джокович изравни с форхенд уинър по диагонал.

Сърбинът взе инициативата и стигна до два мачбола. Надал сбърка първия си сервис, а при втория Джокович прати топката в аут. В последвалото разиграване обаче самият Надал сгреши и така след малко повече от два часа играта беше сложена точка на този спор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови