Австралия отне за втори път визата на Джокович

OFFNews 14 януари 2022 в 09:11 9265 1

Снимка Getty Images

Австралия отне за втори път визата на световния №1 в тениса Новак Джокович, съобщи Би Би Си.

Решението на министъра по имиграционните въпроси Алекс Хоук означава, че Джокович трябва да бъде депортиран.

Австралийските власти имат право да задържат Новак Джокович в събота сутринта, реши впоследствие съдът.

Тенисистът е в Австралия за участие в Australian Open, но влезе в страната на 6 януари, без да е ваксиниран, позовавайки се на разрешение, дадено на база медицинско изключение. Визата му беше анулирана на границата с мотива, че не е представил достатъчно убедителни доказателства, за да получи медицинско изключение, и тенисистът бе затворен в център за мигранти, докато изчаква решението от обжалването. Съдът се произнесе в негова полза, но законите в Австралия позволяват на министъра по миграционните въпроси да вземе еднолично решение без значение от постановеното от съда.

"Днес упражних правомощията си съгласно раздел 133C(3) от Закона за миграцията да анулирам визата, притежавана от г-н Новак Джокович от съображения за здравето и добрия ред, базирайки се, че това беше в обществен интерес - казва Хоук, цитиран от The Age. - При вземането на това решение внимателно обмислих информацията, предоставена ми от Министерството на вътрешните работи, австралийските гранични сили и г-н Джокович."

Ново 20: Джокович бил заразен с коронавирус през декември и затова не се е ваксинирал

Джокович твърдеше, че е получил медицинското изключение и не се е ваксинирал заради преболедуван КОВИД-19 през декември. Документацията по случая обаче породи съмнения за достоверността на твърдението. Озадачи и фактът, че по времето, когато Джокович твърди, че е бил болен, той участваше в публични събития.

Джокович обясни защо не е спазвал мерки в Сърбия

Законът дава право на министъра да депортира всеки, който той прецени, че създава потенциален риск за здравето, сигурността или добрия ред на австралийското общество.

Манипулирал ли е Джокович положителния COVID тест?

Сега 34-годишният сърбин и деветкратен шампион на Откритото първенство на Австралия може отново да обжалва, за да остане в страната. Той е в основната схема за участие на първия за годината турнир от Големия шлем, който започва в понеделник. Адвокатите на спортиста посочиха, че ще обжалват решението, което може да доведе до забрана на Джокович да пътува до Австралия за три години, допълва БНР.

Ново разследване срещу Джокович в Австралия: излъгал ли е в декларация?

Решението си Хоук взема и на фона на обвинения към Джокович, че е попълнил декларация с невярно съдържание, според която 14 дни преди пристигането си в Австралия не е пътувал. Негови снимки от тренировките му в Испания, както и от празнуването на Рождество в родната му Сърбия бяха публикувани в този период.

Впоследствие Джокович призна, че погрешка агентът му е отбелязал квадратчето с отговор НЕ на въпроса за пътуването, копирайки отговора от предходна декларация на тенисиста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

14.01 2022 в 10:14

Стига сте ни занимавали с тоя келеш....ще го депортират и толкова,това да не сме ние....ако беше тук щехме да си скъсаме гъзовете от метани...