Ново разследване срещу Джокович в Австралия: излъгал ли е в декларация?

OFFNews 11 януари 2022 в 15:40 6725 2

Новак Джокович

Снимка Getty Images

Новак Джокович вече тренира на кортовете в Мелбърн. Дали световният №1 ще бъде допуснат до участие на Откритото първенство на Австралия обаче не е ясно по-малко от седмица преди началото му.

Австралийските гранични власти разследват дали Новак Джокович е попълнил декларация с невярно съдържание на влизане в страната, съобщава в. "Гардиън". Тенисист №1 в света е декларирал, че не е пътувал две седмици, преди да лети за Австралия, но в този период бяха публикувани негови снимки от тренировки в Испания. Сръбският тенисист отпразнува и Рождество в родината си, откъдето също имаше кадри, публикувани в социалните медии, преди той да излети от Испания за Австралия на 4 януари.

Новото разследване започва в момента, в който сръбският тенисист очаква окончателното решение по въпроса дали визата му за пребиваване в страната ще бъде анулирана, или не.

Днес австралийският министър-председател Скот Морисън е получил обаждане от сръбската си колежка Ана Бърнабич, в който той се е опитал да смекчи дипломатическите последствия от избухналия скандал с отменената първоначално и след това подновена виза на Джокович и задържането му в център за мигранти до изясняване на казуса. Морисън е уверил Бърнабич, че случилото се не е плод на дискриминационно отношение.

Въпреки решението на съда в полза на Джокович от понеделник съдбата му не е окончателно решена и към този момент остава неизвестно дали топ тенисистът ще участва в Откритото първенство на Австралия, където би се борил за 21-вата си титла от Шлема. Първият за годината турнир от Големия шлем започва на 17 януари. Решението е в ръцете на министъра на имиграцията Алекс Хоук, който може анулира визата независимо от решението на съда и да депортира световния №1. Ако това се случи, ще последва и ново обжалване от адвокатите на Джокович.

За да анулира визата, Хоук трябва да има основателна причина, например заплаха за обществената сигурност. Той трябва да убеди обществеността, че анулирането е в неин интерес, отбелязва "Гардиън".

В декларацията Джокович отговаря с НЕ на въпроса "Пътували ли сте или ще пътувате ли 14 дни преди Вашия полет за Австралия?". Декларацията е придружена с предупреждение, че даването на погрешна или подвеждаща информация е "сериозно нарушение", което е наказуемо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

11.01 2022 в 19:23

въпроса или превода му на български звучи идиотски. Къде ане пътувал преди да пътува до Австралия ли какво.

в германските въпросници си питат, "пребивавали ли сте в страна с висок риск до еди колко си дни преди пристигане в Германия". ясно и директно

2550

1

alfakentavur

11.01 2022 в 17:10

"Австралийските гранични власти разследват дали Новак Джокович е попълнил декларация с невярно съдържание на влизане в страната"

Е какво толкова? В България едно момче първо така влезе в правителството, а после и премиер стана. Тези за един Острелиън Оупън се втиляват...
 
X

Да помогнем на украинските деца!