Защитата на Филип Златанов опита да вкара президента в съда

Offnews 25 септември 2014 в 09:36 5700 2

Филип Златанов
Филип Златанов

Защитата на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов поиска като свидетели по делото за скандалното му тефтерче да бъдат разпитани президентът Росен Плевнелиев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, бившият председател на НС Цецка Цачева, бившият депутат на ГЕРБ Искра Фидосова.

Искането на защитата беше отхвърлено от съда, който се оттегли на съвещание. Единствено Плевнелиев ще трябва да отговори на питане на съда, свързано с това дали президентът се е отказал от кандидатурата на бившия си секретар Димана Ранкова за член на управителния съвет на БНБ заради воденото срещу нея производство в комисията на Златанов. По отношение на искането за останалите свидетели, съдът се аргументира, че разпитът им не се налага, тъй като въпросните лица не са споменати от държавното обвинение като страни по случая, а също така и по инициалите не може да се заключи дали наистина става въпрос за посочените лица. 

През април Софийски градския съд го осъди на 3 години и половина затвор за престъпление по служба. Делото приключи в рамките на 2 дни, след като авторът на скандалното тефтерче с указания "да се удари", "да се забави", "да се забърза", "да се прекрати" поиска процес по съкратената процедура, тоест без разпит на свидетели.

Заради неправомерни еднолични действия по отношение на преписки срещу президента Плевнелиев, бившата му съветничка Димана Ранкова и бившия главен одитор на Сметната палата Лилия Бунева прокуратурата поиска условна присъда за Златанов. Съдия Андрей Ангелов го призна за виновен само за Плевнелиев и Ранкова и изненадващо постанови ефективна присъда. От мотивите на Ангелов става ясно, че именно тежкото наказание е необходимо и достатъчно да изпълни както превъзпитателната, така и поправителните функции спрямо подсъдимия Златанов, както и да служи като предупреждение да има превантивен ефект върху останалите членове на обществото и в частност върху лицата, ангажирани в системата на държавното управление и контрол.

Един от мотивите, с които защитата на бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) поиска разпита на тези свидетели, е, че никъде в материалите по делото не е обоснован какъвто и да е мотив за престъпленията, които се сочи, че е извършил Филип Златанов. Не може да се твърди, че е извършено такова престъпление, според тях, без какъвто и да е мотив. Затова и адвокатите на Златанов поискаха от Софийския апелативен съд събиране на допълнителни доказателства.

Съдът днес назначи графологични експертизи, които трябва да проучат съдържанието на тефтерчетата на Златанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!