Зарков: Всичко започва днес - механизъм, който не се подава на есемеси, чатове и намигвания

Всичко, което мога да кажа, съм го казал, каза главният прокурор Иван Гешев преди началото на правната комисия

Ружа Райчева 18 май 2023 в 14:59 4096 1

Крум Зарков в кулоарите на парламента

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Крум Зарков в кулоарите на парламента

Моята роля като министър на правосъдието е да направя така, че всичко да стане законно. Още по-важно е цялата истина да бъде разкрита, за да може да се вземат всички решения. Днешното заседание на ВСС и на правна комисия в парламента потвърждават, че този път няма как да бъде заметено под килима - всичко ще се разбере и ще бъдат взети съответните решения, които повелява законът.

Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков преди заседанието на парламентарната правна комисия, на която ще се обсъжда законопроектът на Министерството на правосъдието за въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор и ограничаването на правомощията му. Крум Зарков каза, че всичко това ще започне с днешното заседание на правната комисия: 

"Приемането на законовия ред, който ще осигури ефективен, авторитетен, независим от всякакви пристрастия механизъм. Който да не се подава на заплахи, вменявания, внушения, на прикрити намигвания, на СМС-и и чатове. Юридически издържан механизъм."

Зарков заяви, че се бори за този момент от години и че това е проблем, който тегне над България. Правосъдният министър посочи, че другата седмица, най-вероятно в четвъртък, ще се състои първото заседание на Висшия пленум на ВСС за предсрочното освобождаване на Гешев. "Няма никакво съмнение, че е допустим сигналът", каза той. 

Зарков коментира, че днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, където бяха обсъдени твърденията на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, че Гешев се е настанил в Регентската къща, дадена на държавното обвинение, е било показателно. 

Гешев обяви, че не е ползвал Регентската къща безплатно. За 3 г. почти не е ходил на ресторант

"За г-н Сарафов свиках заседание на ВСС, след като днес стана ясно, че съгласни да го обсъждат по същество. Това, което се случи днес във ВСС, беше доста показателно. Преди няколко седмици такива разговори бяха напълно невъзможни", обобщи той. 

Самият главен прокурор Иван Гешев също говори пред журналистите в кулоарите на парламента преди заседанието на правна комисия. 

"Всичко, което мога да кажа, съм го казал. Оттук нататък предстоят съответните процедури във ВСС - те са ясно уредени от законите на страната. Така че вие всички ще видите тези процедури. Излъчването е на живо по БНТ - всички български граждани ще видят всичко, което е необходимо."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

1

Moirae

18.05 2023 в 18:07

Герои сме в мафиотската сага "The Cap and the Pumpkin" и харесваме това. Ето това е успешно социално инженерство на комунизма и неговите продължения - да се докара националното самосъзнание до това ниво.