Зам.-главният прокурор поиска от ВСС да наложи наказание на шефката на СРП

OFFNews 06 октомври 2023 в 17:27 2142 0

Невена Зартова

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Невена Зартова

Зам.-главният прокурор Мария Павлова е внесла предложение до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да бъде образувано дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на административния ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

В началото на август изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов нареди тотална проверка на Зартова. Два дни преди разпореждането шефката на СРП отказа да подаде поисканата ѝ оставка. 

Сарафов поиска оставката на Зартова заради неглижиране и подценяване на разследването на смъртта на млада жена през 2022 г., причинена от извършителя и на сегашните две убийства в Лозен - 34-годишен Чавдар Бояджиев. Тогава мъжът е бил пуснат с най-леката мярка за неотклонение.

Зартова обаче отказа да се подчини с мотива, че Законът за съдебната власт, нито който и да е друг закон ѝ дават право да нарежда на прокурор от СРП извършването на каквито и да било действия по конкретно дело, наблюдавано от този прокурор.

От съобщението на държавното обвинение сега става ясно, че ревизията на работата на Зартова е приключила.

Тя е обхванала периода от 1 януари 2022 г. до 31 юли 2023 г.

Екип от прокурори от Върховна касационна прокуратура е извършил 58 проверки на прокурори от СРП. Констатирани са данни за неритмичност и/или неупражнен ефективен надзор над наблюдаващите прокурори, а по част от досъдебните производства - данни за дисциплинарни нарушения или нарушения на организацията на работата.

Само в два от случаите Невена Зартова е упражнила правомощията си за ангажиране на дисциплинарна отговорност на подчинените й заради пропуски в работата.

В предложението към Прокурорската колегия на ВСС се посочва, че липсата на адекватна реакция в тези случаи от страна на административния ръководител на СРП засилва недоволството на гражданите и се отразява негативно върху престижа на съдебната власт.

Оттам дават и пример именно с подсъдимия Чавдар Бояджиев. 

При инспекцията е констатирана още липса на мотивираност при разпределението на преписки и досъдебни производства, отклонение от правилата за разпределение на принципа на случайния подбор и неравномерна натовареност на прокурорите от отдел „Специализиран“ в сравнение с други отдели в СРП.

Проверени са и досъдебните производства, по които Зартова е осъществявала ръководство и надзор. Заключенията на ревизиращия екип са, че разследванията не са провеждани ритмично, в някои случаи е имало бездействие, постановления за удължаване на законоустановения срок от упълномощени от нея заместник районни прокурори в СРП.

В резултат на това част от разследванията не са приключили в разумен срок. Констатирана е и липса на ефективен контрол по отношение на спрените досъдебни производства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика