Сарафов разпореди тотална проверка на отказалата да подаде оставка Невена Зартова

OFFNews 07 август 2023 в 16:48 3355 1

Сарафов

Снимка БГНЕС

Борислав Сарафов

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов разпореди пълна проверка на работата на административния ръководител на Софийската районна прокуратура в периода 01.01.2022 г.-31.07.2023 г. Проверката е в изпълнение на основната цел на контролната дейност на ПРБ за обезпечаване на точното и еднакво прилагане на закона, обясняват от държавното обвинение.

Преди два дни Сарафов поиска оставката на Зартова заради неглижиране и подценяване на разследването на смъртта на млада жена през 2022 г., причинена от извършителя и на сегашните две убийства в Лозен - 34-годишен Чавдар Бояджиев. Тогава мъжът е бил пуснат с най-леката мярка за неотклонение.

Зартова обаче отказа да се подчини с мотива, че Законът за съдебната власт, нито който и да е друг закон ѝ дават право да нарежда на прокурор от СРП извършването на каквито и да било действия по конкретно дело, наблюдавано от този прокурор.

Разпоредената от Сарафов инспекцията ще обхване дейността на административния ръководител както по организация, ръководство и контрол на дейността на Районна прокуратура-София, така също и по осъществяване на контрол за спазване на сроковете за извършване на разследванията и при упражняването на правомощията, свързани с реализиране на дисциплинарна отговорност на прокурорите по постъпили жалби и сигнали; внесените предложения в прокурорската колегия на ВСС за налагане на дисциплинарни наказания; предприети действия за вземане на мерки за процесуална принуда спрямо обвиняеми лица; срочното приключване на делата, осъществения контрол за това и др., съобщават днес от държавното обвинение.

Проверката ще обхване и работата на Невена Зартова и в качеството й на наблюдаващ прокурор по преписки и досъдебни производства, в т.ч. срочност на разследванията, ритмичност на действията и др.

Със същата заповед Сарафов е разпоредил проверка на работата и на прокурора от СРП Радослава Каназирева. Каназирева е била наблюдаващ прокурор по досъдебно производство, по което спрямо обвиняемия Чавдар Бояджиев през април 2022 г. Софийски районен съд е определил мярка за неотклонение "подписка".

Ще се проверят всички неприключени и решени от прокурора досъдебни производства, ритмичност и срочност на разследването, мотивираност на постановените актове, осъществения контрол на взетите мерки за процесуална принуда спрямо обвиняеми лица, както и натовареността на магистрата в последните 3 г.

Инспекцията в СРП е възложена на екип от петима прокурори от Върховна касационна прокуратура, Апелативна прокуратура-София и Софийска градска прокуратура. Срокът за представяне на доклада от проверката е 11 септември 2023 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки