''Да влияя на разследване е престъпление'': Шефката на Софийската районна прокуратура няма да подаде оставка

OFFNews 06 август 2023 в 17:46 6291 3

Невена Зартова

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Невена Зартова

Шефката на Софийската районна прокуратура Невена Зартова няма да подаде оставка, въпреки че по-рано днес изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов я поиска.

В позиция Зартова обяснява, че Законът за съдебната власт, нито който и да е друг закон ѝ дават право да нареждам на прокурор от СРП извършването на каквито и да било действия по конкретно дело, наблюдавано от този прокурор.

Невена Зартова беше обвинена в немарливо разследване на убийство в село Лозен от преди година. Тогава младо момиче е убито от задържан в събота 34-годишен мъж за двойно убийство край София.

Чавдар Бояджиев бе арестуван, след като телата на 18-годишно момиче и 27-годишен мъж бяха открити край столицата, но далеч едно от друго. Бояджиев е разследван за смърт по непредпазливост още през 2022 г., но е пуснат срещу най-леката мярка за неотклонение. Заради това от днес доверието от 8-мо Районно управление на полицията е снето и е поискана оставката на ръководителя му. Самият извършител вече признава, че престъплението е извършено умишлено.

Сарафов от своя страна пък поиска оставката на Зартова заради "очевидни пропуски в организацията на работата в СРП". И.д. главен прокурор допълни в позицията си, че ако шефката на Софийската районна прокуратура не подаде оставка, то той ще се възползвам от законовите си правомощия и ще отнесе случая до прокурорската колегия на ВСС.

Сега Невена Зартова обяснява, че счита, че подобно мое нареждане (на прокурор за извършване на конкретни действия - бел.ред.) би представлявало престъпление, а именно – упражняване на административно влияние от мен като административен ръководител върху наблюдаващия прокурор.

"Какво е законовото основание за исканата ми оставка – не зная, защото не съм имала разговор с и.д. главен прокурор г-н Сарафов преди публикацията за искането на моята оставка, посочва магистратът.

Тя допълва, че ще отнесе искането за оставка до прокурорската колегия на ВСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

3

Того

07.08 2023 в 06:02

Прокуратурата е болният човек в съдебната система.

12021

2

bls

06.08 2023 в 20:34

Само дето е абсолютно права.

1000

1

PaulPierce

06.08 2023 в 17:55

Освен корумпирани и некадърни, обикновенно са и доста нагли. Когато системно прокурорите не су вършат работата, най нормалното нещо е да си замине шефа им.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки