Задържаха мъж, хаквал фирмени сайтове и искал откуп в крипто валута

OFFNews 07 август 2020 в 12:53 1900 0

Мъж, хаквал сайтове на фирми и финансови институции, срещу заплащане, е задържан след няколкомесечно разследване на отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП МВР. 

Проведена е операция по пресичане и документиране на нерегламентиран достъп до множество компютърно информационни данни. В рамките на разследването е установено лице, осъществило нерегламентиран достъп до бази данни на финансови институции и различни юридически лица. Документирано е, че след придобиването на данните, мъжът- с предишни криминални прояви, се е свързвал с представители на фирмите, с искане за откуп в крипто-валута.

На 5 август са извършени процесуално-следствени действия на два адреса в Пловдив, иззети са: компютърна конфигурация; мобилни телефони; преносими флаш памети; крипто-валута - относими към предмета на разследване.
Към момента, с постановление на наблюдаващия прокурор, мъжът, съпричастен към престъпната дейност, е задържан за срок до 72 часа. 

Действията по разследването продължават в рамките на досъдебното производство и под прякото ръководство на прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови