След две години опити ВСС избра шеф на Софийския апелативен съд

OFFNews 05 юли 2016 в 14:11 3879 1

След две години опити ВСС избра шеф на Софийския апелативен съд

След близо двугодишни опити Висшият съдебен съвет (ВСС) най-накрая успя да избере ръководител на Софийския апелативен съд (САС). Даниела Дончева, която досега беше зам.-председател на съда и ръководител на Гражданското отделение, беше избрана с девет от гласовете на членовете в съдийската колегия на Съвета и пет гласа "против".

В подкрепа на Дончева гласуваха председателят на ВАС Георги Колев, Светла Петкова, Галя Георгиева, Милка Итова, Мария Кузманова, Даниела Костова, Димитър Узунов, Камен Иванов и Каролина Неделчева, съобщава "Правен свят".

Изборът на Дончева стана с гаф, при който тя беше изловена в копиране на цели пасажи, заедно с правописните грешки, от концепцията на своя предшественик на поста Веселин Пенгезов. 

Но някои от кадровиците се усъмниха дали тя притежава капацитета да бъде лидер, генератор на идеи за региона. Причината за това бяха серия от въпроси, свързани с коментар на премиера Бойко Борисов за съдебната система, с наличието на цели пасажи от нейната концепция, които са идентични, дори с правописна грешка, с такива от концепцията на Веселин Пенгезов, с липсата на аналитичност в концепцията ѝ и очертаване на конкретни мерки и цели по отношение на апелативния съд и на окръжните от региона, липсата на конкретна позиция за съдийското самоуправление и др., отговорите на които не бяха приети за убедителни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!