ВСС с решение срещу Лозан Панов

OFFNews 11 май 2017 в 22:41 5443 7

Снимка БГНЕС

С 11 гласа „за“ и 7 „против“ пленумът на Висшия съдебен съвет прие решение срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

В решението се посочва, че Панов е направил недопустим опит за намеса, като е изискал информация от няколко места в страната за това дали и как са се състояли общи събрания на съдиите за избор на нови членове на ВСС.

Решението бе взето след изслушване на председателите на апелативните съдилища в Пловдив, Варна, София и  Бургас и дебати, продължили повече от 4 часа.

Действията на председателя на ВКС са в пълно противоречие и със собствените му изявления пред медии – че не следва да се допуска намеса на административни ръководители в изборния процес и че трябва да се гарантира пълна свобода на избора на съдиите, пише още в решението.

Новият министър на правосъдието Цецка Цачева каза, че не е чула твърдения, според които в случая с Панов да са нарушени Законът за съдебната власт или Конституцията.

Казусът придоби публичност и ВСС се зае с него, след като стана ясно, че председателят на ВКС Лозан Панов е поискал от няколко председатели на апелативни съдилища в страната да изпратят информация дали са провеждани общи събрания на съдиите от тези региони, по време на които са издигани кандидатури за членове на ВСС.

Според Цачева процедурата по избор на нови членове на ВСС до момента върви по закон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

6

Black Hex

12.05 2017 в 09:41

Не съм съгласен.
Гушат се патици и пуйки. Свинете се угояват.
Добре угоената свиня е билет за преживяване на студените и дълги зими за цялото семейство.
 
X

Подкастът на OFFNews