ВСС продължи разправата с Лозан Панов - искат му пълна ревизия

Юлиан Христов 01 юни 2017 в 12:22 9226 8

ВСС продължи разправата с Лозан Панов - искат му пълна ревизия

Атаката срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов от членове на ВСС продължава, след като съдия № 1 призова за продължаване на съдебната реформа.

Като първа точка в дневния ред на съвета беше заложено внасянето на кандидатури за председател на Върховния административен съд (ВАС). Предложения по тази точка не бяха направени и вместо това мнозинството в съвета гласува приоритетно да се разгледа предложение за ревизия на сключените от председателя на ВКС договори и изплатените по тях средства в период, който съвпада с мандата му.

Поводът за искането е сигнал на директора на дирекция „Финанси и счетоводство“ във ВКС, който е подложил на съмнение използването на счетоводен софтуерен продукт в база на съда в курорта Лозенец. Става въпрос за паралелно използване на две специализирани програми за счетоводство, което, според сигнала, водило до съмнения за двойно счетоводство.

Вместо обаче да се поиска проверка конкретно по този сигнал, членове на съвета предложиха цялостна ревизия на всички договори по обществени поръчки в съда. 

След като беше поканен главният счетоводител на ВКС Доротея Иванова, стана ясно, че използването на двата софтуера в конкретния случай не е проблем, тъй като те се използват за две различни дейности. В същото време със свое решение ВСС вече бил дал такава възможност при тестването на нови софтуерни продукти те да се използват паралелно със старите, докато бъдат отстранени евентуални грешки и докато персоналът бъде обучен да работи с тях. Счетоводителката на съда обясни, че новата програма не е свързана с общата счетоводна работа на комплекса, а служи за остойностяване на разходите за храна в ресторанта на базата. 

След като членове на ВСС изразиха съмнения, че искането за проверка се прави преднамерено и тя очевидно съвпада с мандата на Лозан Панов, стана ясно, че сигналът на главния финансист във ВКС е подаден по едно и също време с друг сигнал от члена на ВСС Галя Георгиева, която се усъмнила в някои обществени поръчки. Галина Карагьозова поиска обяснение защо Георгиева е присъствала на заседанието на комисията по бюджет и финанси към ВСС, когато е разглеждан сигналът от директора на дирекция в съда, при условие, че тя не е член на комисията. 

"Този сигнал, подаден от директора, трябва да изостри вниманието на съвета, защото не става въпрос за друг орган, а за ВКС", поясни Георгиева и каза, че е присъствала на заседанието на бюджетната комисия, защото "бюджетът на ВКС е изключително важен въпрос". От темата за счетоводните продукти в почивната база на съда тя директно премина към съмненията, които имала за други две поръчки. Такава била поръчката за озвучителна техника, за която прогнозната стойност била за над 20 хил. лв., при условие, че ВСС било определило лимити. При поръчката за купуване на горива прогнозната стойност значително надвишавала миналогодишната, когато ВКС разполагал с по-голям автопарк.

"Аз смятам, че при наличието на тези данни най-добре е да се извърши компетентна проверка", заключи Георгиева.

Това изказване автоматично доведе до предложение за редакция на внесеното искане като бъдат добавени допълнителни мотиви в полза на цялостна ревизия във ВКС, което обаче беше отхвърлено. 

Калин Калпакчиев заяви, че няма да подкрепи искането за поредната проверка в съда. "Няма да го подкрепя, тъй като искането за проверка, нейният обхват не кореспондира с подадения сигнал. Очевидно е, че той е използван като повод, за да се назначи поредната проверка на ВКС. Това е третата или четвъртата проверка на администрацията на ВКС. Няма нито една проверка на прокуратурата, на ВАС, на Националния институт на правосъдието, които също са разпоредители с бюджетни средства. Това е показателно само по себе си", каза той и призова колегите си да посочат "истинските съображения да искат тази проверка", за да стане ясно "защо беше изгубено 1.30 часа от времето на ВСС в този обиден за дейността на съвета проблем".

"Ако не намирате разминавания, много жалко. Значи тук някои си мислят, че огромният бюджет, с който разполага ВКС, може да се изразходва безконтролно. Аз искам и ще подкрепя това да се поверят всички договори", каза Галя Георгиева. 

От своя страна Лозан Панов заяви, че искането му за купуване на звукозаписна техника за три съдилища в страната е отправено пред ВСС с въпрос дали е възможно да надвиши лимита. "Действително цената, която е предложена за доставка и монтаж и съхраняване на информацията е цена, която надвишава сумата, която ВСС е гласувал. Няма такъв договор, а съм отправил искане до ВСС за лимитите при купуване на техника", обясни Панов. 

В крайна сметка искането за проверка по сигнала беше отхвърлено. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

8

Стефан

02.06 2017 в 01:43

А аз така и не разбрах каква е цялата тая история. Ни кой е тоя и какво иска, ни кои са противниците му.
Ще взема да се върна на едно място, където ме признаваха за мирови съдия. Нещо като мешерето, за който не е чувал, ама между бели хора.

12020

7

Димитър Костов

01.06 2017 в 15:33

Оставете човека на мира!

17439

4

мнение от IP

01.06 2017 в 14:00

В парламента глупости, във ВСС глупости...Ние сме велика нация, щом още мърдаме и четем това, предвид че според Стивън Хокинг най-големите заплахи за човечеството са замърсяването и глупостта.

10952

3

Мойри

01.06 2017 в 13:40

Ще сме си бедни, докато Пеевски и Цацаров изкривяват пазара и правосъдието. Върховенство на правото = пари.

11582

2

ogi.1

01.06 2017 в 12:39

Гнусно, по — гнусно, най — гнусно, написаното в пеевските парцали.

42249

1

Denis Rizanov

01.06 2017 в 12:26

А пълен списък със сексуалните му контакти по дата, място, лице, ден и час?
Или такъв списък се изисква само на хетеросексуалните?
:)