ВСС откри втора процедура за отстраняването на Гешев, после обедини двете

OFFNews 05 юни 2023 в 12:36 3602 1

Иван Гешев

Снимка БГНЕС/архив

Главният прокурор Иван Гешев

Висшият съдебен съвет стартира с 19 гласа "за" втора процедура за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Нито един от членовете на ВСС не подкрепи предложенията на Гешев за спиране на процедурата и за недопускането на разглеждането й по същество. 

Тя е по предложение на четирима от прокурорската колегия на съвета и е заради това, че нарече представителите на партиите в НС "политически боклук" на брифинга си на 15 май. Според вносителите така Гешев накърнява престижа на съдебната власт. 

Следащата стъпка на ВСС е двете страни - и вносителите, и Гешев да направят свои доказателствени искания за следващото обсъждне на отстраняването на главния прокурор по същество, което трябва да се проведе до 7 дни.  

Гешев иска да представи допълнителни доказателства и да бъде разпитан свидетел как е получил заплашителното писмо след завръщането си от САЩ и какво е било емоционалното му състояние тогава - вечерта на 13 май, преди на 15 май да изрече думите "политически боклук". 

Той декларира, че ще присъства на заседанията, но предупреди, че в понеделник и вторник е поканен да се яви в комисията ЛИБЕ в Брюксел. Той не съобщи името на свидетеля, както поискаха част от членовете на ВСС. 

В първата част на интервюто си пред АКФ бившата жена на Петър Петров - Еврото заяви, че той е писал заплашителното писмо до Гешев. 

С 16 гласа "за" Висшият съдебен съвет обедини двете производства за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор. "Против" се обявиха трима от кадровиците. 

Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент (ЕП) се събира на извънредно заседание, на което ще обсъди ситуацията в България, съобщи преди ден във фейсбук Елена Йончева, член на ЛИБЕ. 

Заседанието е насрочено за 13 юни в Страсбург. Очаква се да бъдат поканени за изслушване представители на Министерство на правосъдието, на прокуратурата и на неправителствени организации. Решението за извънредна дискусия за България беше взето на редовното заседание на групата в четвъртък с цел евродепутатите да бъдат запознати с последните развития, свързани с върховенството на закона в страната – промените в Закона за съдебната власт, внезапното развитие по дела, които Европейският парламент наблюдава от години, както и въпроси, възникващи от изтекъл запис от заседанието на ръководството на една от парламентарно представените партии. Евродепутатите очакват да получат допълнителна информация и разяснения, пише още Йончева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови