ВСС откри процедурата за отстраняване на Гешев (обновена)

Той пожела отвод на членовете на ВСС, поискали неговото освобождаване. Ще гласуват искането на 30.05.

Рени Петрова 25 май 2023 в 10:57 4799 1

Заседанието

Снимка vss.justice.bg

Заседанието

Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедурата по искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от длъжността.

Това стана на заседание тази сутрин.

Предложението бе прието с 14 гласа "за" и 4 "против".

То идва, след като шестима членове на ВСС поискаха задействане на процедурата с мотив уронване престижа на съдебната власт.

Преди гласуването главният прокурор Иван Гешев поиска отвод на шестимата членове на ВСС, които поискаха неговото освобождаване.

По време на заседанието на съвета освен отвод обвинител №1 поиска обсъждането да е закрито.

"Ще започна с искане на отвод на шестте членове на ВСС, които са внесли искането за предсрочното освобождаване на главния прокурор. В случай, че същите не си направят отвод с процедурите на ВСС, считам че по този въпрос трябва да се произнесе Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси към ВСС с оглед установяване на обективността и непредубедеността на шестте члена на ВСС", каза в началото Гешев.

Поисканото предсрочно освобождаване на Гешев беше внесено преди две седмици. Част от членовете на ВСС се усъмниха, че на шестимата членове не е оказван политически натиск.

Заради това министърът на правосъдието Крум Зарков попита поименно всеки от подписалите се под искането оказван ли им е натиск, като всеки отговори отрицателно. 

"Смятам, че определени лица, които са част от съдебната власт и са крайно ограничени, а може би евентуално и във ВСС, се опитват да превърнат правовата държава в дрипава риза. Ще направя всичко възможно в интерес на българските граждани и на съдебната власт това да не се случи. Тези 6 човека нямат не юридическо право да участват в тази процедура, те нямат морално право да участват в тази процедура”, добави главният прокурор.

Гешев посочи, че членовете на ВСС трябва да решат дали основанията в детайли трябва да бъдат разгледани в открито или закрито заседание. Крум Зарков отвърна:

"Времето на закритото свърши". 

Впоследствие Гешев се отказа от искането си за закрито заседание. 

От шестимата, внесли искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Георги Кузманов и Калина Чапкънова отказаха да направят отвод.

"Трябва да стане ясно тези записи използвани ли са за изнудване, кой ги е правил? И след това - ВСС е органът, който трябва да прецени дали има достатъчно основания за нови производства, за взимане на финалните решения по тези, които вече са образувани. Това очаквам да се случи", заяви правосъдният министър Крум Зарков преди заседанието на ВСС.

По време на дебата стана ясно, че последната седмица членовете, подписали искането, са получили призовки.

Гешев обяви, че записът със Стоев не е правен от него. „На мой служител е предоставен този запис. Той е даден в неделя вечерта. Беше ми предадено, че има „много други такива неща“, каза той.

На заседанието главният прокурор бе дошъл с адвоката си.

В крайна сметка ВСС реши, че ще разгледа искането за предсрочното освобождаване на Гешев следващия четвъртък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews