ВСС осъден да публикува делата на следователя Пеевски

OFFNews Последна промяна на 22 юни 2015 в 13:15 4706 9

Висшият съдебен съвет (ВСС) е осъден окончателно да даде информация за магистратския статут на неуспелия шеф на ДАНС, медиен магнат, вече бивш следовател и депутат от ДПС Делян Пеевски, съобщи в. "Сега".

Това стана ясно от окончателно определение на Върховния административен съд (ВАС), което се чакаше от миналия септември, но бе обявено преди дни.

Делото е заведено от журналист от "Сега" през 2013 г, след като ВСС отказал да отговори на два въпроса, зададени по Закона за достъп до обществена информация: дали Пеевски има статут на несменяемост като магистрат и кога евентуално го е придобил, както и дали някога е атестиран и дали ВСС има данни по колко и кои разследвания е работил като следовател.

От съвета се позоваха на забраната на самия Пеевски данните да бъдат огласени. Аглика Адамова от Софийския административен съд обаче прие, че ВСС има специално отношение към него. "Не е известен случай магистрат да е бил питан дали е съгласен тези данни да бъдат публично оповестявани" и "отказът на съвета на даде информация за Пеевски е в очевиден контраст с практиката му", се казва в решението, което ВСС атакува пред върховния съд. В жалбата на съвета се обясняваше, че ако информацията бъде дадена, ще бъдат накърнени правата и интересите му. ВАС обаче отказа да разгледа жалбата на ВСС.

На хартия медийният магнат има над 9-годишен стаж на магистрат, без да е бил повече от няколко месеца в следствието. По закон с навършване на 5-годишен стаж магистратите се атестират, за да получат статут на несменяемост. През 2014 г. въпреки старанието на ВСС да запази магистратското място на Пеевски, депутатът сам отказа да се върне в съдебната власт, в която влезе през 2005 г. без нужния стаж и с протекциите на тогавашния шеф на националното следствие Ангел Александров.

Данните за това по колко и кои разследвания е работил Пеевски едва ли ще бъдат предоставени и след окончателното съдебно решение. Съдът е направил уговорка, че информацията за делата на някогашния следовател може да я няма във ВСС, а да се намира в прокуратурата. Шефът на Софийската градска прокуратура Христо Динев вече е отказвал информация по подобно искане на "Дневник". По този казус административният съдия Галин Несторов се загрижи много за депутата от ДПС, като прие, че ако данните за работата му бъдат разкрити, това може да накърни авторитета му и да му попречи в бъдеще да изпълнява задълженията си.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.06 2015 в 07:35

Svin4o e naj-lakom.

24.06 2015 в 06:04

"От съвета се позоваха на забраната на самия Пеевски данните да бъдат огласени"
Само забрана ли е? Да не е издал заповед? Висш Слугинаж и Свирки.

22.06 2015 в 17:30

Не съм открил топлата вода , констатирам го . Понеже в този сайт специално обичат да се настройват на комунисти и демократи , а истината е , че ние нямаме партии които да могат да се впишат в тези критерии . Само на приказки са такива , както Местан твърди , че били най-либералната и най демократичната партия в България , много смях . Всички са капиталисти , до един , и с наша помощ ( по скоро с нашето мълчание ) станаха едри капиталисти . Сега вече държат в ръцете си медии , съдии , прокурори , институции и от тук на татък ние само можем да лаем срещу слънцето .......

22.06 2015 в 16:11

До 3 - откри топлата вода. Когато някой е имал пълен контрол над всички институции по комунистическо време как да сдаде властта като обществото е свикнало да робува и да слушка - децата на верните комунисти са родени богати, образовали са ги в стратегически области и днес са капиталисти. Защо да се биеш за милиони като милиарди има за всички?

22.06 2015 в 16:08

Добре бе как така си медиен магнат, превзел с лафка всички стратегически места в страната, а нямаш нищо на свое име?

22.06 2015 в 16:08

Свинчо има ли и един работен ден всъщност?

22.06 2015 в 15:41

И пак контраста на новините , една идея по надолу Бочко обяснява , как румънците едва ли не са по назад от нас във всичко , как сме били борели корупцията и контрабандата . Не знам , но политиците отявлено се подиграват с хората . С всеки изминал ден си мисля , че няма партия в парламента която да не би подкрепила другите партии , ако се карат то това е за да може електората да си мисли , че видиш ли някой ден , може би в далечното бъдеще някой политик ще си удържи на думата и ще направи реформа с арести и наказани за колапса на икономиката и всичко останало в държавата . Но не би , който и да дойде нещата са същите , просто замаскирани под друг цвят и други муцуни .

22.06 2015 в 13:59

Барут,
те вече не се и крият- знаят, че коруpция е другото име на държавата. Отявлено ни предизвикват и се подиграват, като нарушават законите и демонстрират корупция. Гнус..

22.06 2015 в 13:40

Яко корупция в съдебната система, само не знам до кога всичката тая пумия ще е безнаказана....