Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ВСС гледа дисциплинарка срещу Румяна Ченалова

OFFNews 04 юни 2015 в 06:40 3264 1

Първата дисциплинарка срещу съдия Румяна Ченалова влиза в дневния ред на ВСС за днес. Тя е редовно призована за заседанието. 

Първото дисциплинарно дело срещу Ченалова, образувано още през 2013 г., е за започнало срещу нея разследване в Македония, което вече е прекратено, без да са й повдигани обвинения. 

В момента Румяна Ченалова е на свобода срещу 8000 лв. гаранция, след като прокуратурата я обвини в длъжностно и документно престъпление. 

Вчера по предложение на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов Висшият съдебен съвет образува дисциплинарни производства срещу Елка Пенчева (бивш инспектор, сега съдия в СГС) и Петър Петров (съдия в РС-Димитровград, доскоро командирован в СГС).

Пенчева, Петров и Ченалова са заседавали заедно по дело във връзка с отказ на съдия по вписванията в РС-Сливница да вдигне ипотека върху заложен имот, съобщи Правен свят. Ченалова е подписала решението, въпреки че вече е била отстранена, подписи са сложили и Пенчева, и Петров, макар да са били наясно с положението на Ченалова. Вторият проблем е, че делото е било подсъдно на Софийския окръжен съд, който се е произнесъл по този казус като е потвърдил отказа на съдията по вписвания. И това произнасяне е станало преди делото да се гледа в СГС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!