ВКС потвърди присъдата затвор до живот за баща, хвърлил детето си от виадукт

OFFNews 08 март 2021 в 15:46 1907 0

Върховният касационен съд остави в сила решението на Апелативния съд - Велико Търново за затвор до живот за Дилян Бетев, който уби сина си, като го блъсна от мост през 2019 г.  

Той направи пълни самопризнания - хвърлил сина си от виадукт на околовръстния път на Габрово, висок 30 метра. После се обадил в полицията, за да сигнализира, че се готви да се самоубие. Часове по-късно психолозите убедили мъжа да слезе от перилата на моста.

Осъденият признал, че бягството на майката на момчето две седмици преди престъплението го е тласнало към постъпката.

В касационната жалба на мъжа се твърди явна несправедливост на наложеното наказание и се прави искане за намаляването му на 20 г. лишаване от свобода.

Тричленният състав на ВКС обаче не споделя изложените в жалбата твърдения за пропуски при индивидуализиране на наказателната отговорност на подсъдимия. Подчертано е наличието на многобройни отежняващи вината обстоятелства.

Подсъдимият е хвърлил малолетното си дете през висок виадукт през нощта, като е сторил това предумишлено, търсейки оправдание в житейските си неблагополучия и личен конфликт с майката. Според върховните съдии правилно е акцентирано и на психологическата характеристика на подсъдимия, определяща го като личност с емоционално нестабилни черти, склонна към цинизъм, арогантност и дързост, невъзможност да поеме отговорност за другите, с оценка, несъответна на егото му, липса на критичност към недостатъците, неглижиране на отрицателните постъпки.

Обстойно е анализирано съдебното му минало, чиято обремененост несъмнено е довела да квалифициране на деянието като извършено при условията на опасен рецидив, но е послужило за изводи за липсата на постигнат какъвто и да е поправителен и превъзпитателен ефект. Сред аргументите на апелативния съд да наложи това наказание са намерили място и тези, свързани с физическия, психологически и сексуален тормоз, който подсъдимият Бетев е оказвал на майката на детето му.

"Не се съзират предпоставки за снизходителност, която търси подсъдимият с искането си за налагане на наказание от 20 г. "лишаване от свобода", която в конкретната ситуация би била неоправдана", категорични са върховните съдии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови