ВАС спря заповедта за забрана на развъждането на норки

В началото на следващата година ново поколение от близо 130 000 норки ще бъде родено във фермата за кожи до село Маджерито

OFFNews 07 септември 2022 в 10:37 2124 1

Американска норка

Снимка Getty Images

Американска норка

Забраната за развъждане и внос на Американски норки спира да действа поради определение на Върховния административен съд. С това определение се спира предварителното изпълнение на заповедта на МОСВ за забрана на развъждането и вноса на Aмериканска норка.

За това алармират от организацията за защита на животните и природата, сдружение "Кампании и активизъм за животните в индустрията" (КАЖИ), което в свое становище изразява несъгласието си с определението на ВАС и посочените в него мотиви.

"Делото по жалбата на норковъдите срещу заповедта може да се проточи и с години. През това време заповедта няма да е в сила. Това означава, че в началото на следващата година ново поколение от близо 130 000 норки ще бъде родено във фермата за кожи до село Маджерито", пишат от екоорганизацията.

Според сдружението в определението на ВАС няма нито едно изречение, в което да описва държавния и обществен интерес, който защитава заповедта. "Всички мотиви на МОСВ за издаване на заповедта и нейното предварително изпълнение са изцяло пренебрегнати. За съжаление това определение е едно доказателство за завладяната от частни интереси държава и в частност съдебна система", се посочва в становището.

Председателят на сдружение "КАЖИ" Петя Алтимирска е уверена, че природозащитните организации в България, така и по-голяма част от обществото, биха подкрепили тяхната позиция.

Екосдружението води кампанията за законова забрана на фермите за ценни кожи в България и напомня, че към настоящия момент в Европа се провежда Европейска гражданска инициатива за забрана на фермите за кожи в целия Европейски съюз.

Именно законопроект на "КАЖИ" трябваше да сложи край на развъждането на норки и животни с ценни кожи. Успоредно със предприетите законодателни стъпки, в опит да спре още по-рано отглеждането на норки при ужасните условия във фермата в Маджерито, още на 8 април тогавашният министър на околната среда и водите Борислав Сандов забрани вноса и развъждането Американски норка на територията на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови